ŽIVOT U SAMOSTANU

POTRESNA ISPOVIJEST ČASNE SESTRE 'Pisala sam zavjete vlastitomkrvlju, jela pokvarenu hranu i bičevalase pred spavanje dok sam molila'

'Rekli su am da će naša veza s Bogom tako postati čvršća i istinskija'
Novice nun praying a rosary in deep prayer with eyes closed
 Anneke Schram/iStock / Anyka

Talijanska časna sestra u potresnoj ispovijesti za talijanski list Corriere della Sera kazala je kako su ona i njezine kolegice morale pisati zavjete vlastitom krvlju, bičevati se i jesti hranu kojoj je izašao rok trajanja dok su živjele u jednom talijanskom samostanu.

Ove jezive optužbe pojavile su se nakon reportaže istih novina u studenom kada je objavljeno da su se u nekim samostanima 'Franjevačkih sestara od Bezgrješne' odvijali brutalni i ponižavajući rituali tijekom 1990-ih.

Ovu je optužbu Vatikan odbacio, no ova opatica koja nije imenovana, pokazala je novinarima razglednice sa slikom Djevice Marije na jednoj strani i njezinih zavjeta, napisanih krvlju, na drugoj.

Zavjeti su ispisani u sedam redova i potpisani, a navedeni datum jest 15. lipanj 1996.

- Probušile smo kožu iglom prije nego li smo pisale zavjete i bile smo sretne što to činimo - kazala je časna sestra kojoj je tada bilo 17 godina.

- Rekli su am da će naša veza s Bogom tako postati čvršća i istinskija - kazala je, dodajući kako je ovakva praksa bila uobičajena među novopridošlim sestrama u to vrijeme.

- Rekli su nam da nakon toga uništimo razglednice no ja sam napisala dvije i jednu sam čuvala u obiteljskoj kući.

Nakon reportaže u Corriereu, Vatikan je pripremio dosje o ovom slučaju i uručio ga istražiteljima u Avellinu. U dosjeu su navodno bila svjedočenja sadašnjih i bivših pripadnica reda koji je podupirao ovakve rituale.

Istraga se nastavila tijekom Božića, no otac Stefano Maria Manelli, utemeljitelj ženskog ogranka Franjevaca Bezgrješne sve je porekao.

No ova opatica zaklinje se da su optužbe koje je iznijela točne.

Tvrdi kako su ona i ostale časne sestre bile poticane na bičevanje svaku večer dok su izgovarale pet 'Zdravo Marija, pet 'Očenaša' i pet 'Slava Ocu'.

Žena je kazala kako je hrani koju su jele, poput jogurta i konzerviranog mesa, odavno istekao rok trajanja.

- Rekli su nam da jedemo pokorno jer nam se ništa loše neće dogoditi, no to nije bila istina jer sam imala ozbiljnih problema s probavom.

Otac Manelli osnovao je ovaj red 1982. godine i trenutno u Italiji ima devet samostana, te još šest diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:33