IZBJEGLIČKA KRIZA

POTRESNA ISPOVIJEST Fatima, izbjeglica iz Sirije: 'Preživjela sam granate i ušla u Tursku da rodim blizance. Vratili su nas'

Turska je već prihvatila 80.000 sirijskih izbjeglica, a sve ostale je odlučila vratiti dok ne izgradi dovoljno izbjegličkih prihvatilišta.

Fatima Abdallah (29) jedna je od mnogih sirijskih izbjeglica kojima su turske vlasti dopustile ući u Tursku - no samo da rode, nakon čega su ih odmah vratili preko granice u Siriju.

AP

Nakon što je u poodmakloj trudnoći preživjela granatiranje, skrivajući se ispod kreveta u rođakovoj kući, Fatima se pješke uputila preko granice s Turskom, što je trajalo nekoliko tjedana, tijekom kojih jedva da je imala hrane. Kad su je primili u turskoj bolnici rodila je blizance, dječaka Ahmeda i djevojčicu Bayan. No već za dva dana vraćena je preko granice, a sada s djecom i mužem živi u cementiranoj šupi širokoj 3 metra blizu sirijsko-turske granice.

AP

Tu se nalazi još 5.000 izbjeglica koje se nadaju pobjeći iz zemlje koju već 18 mjeseci razaraju oružani sukobi . Turska je već prihvatila 80.000 sirijskih izbjeglica, a sve ostale je odlučila vratiti dok ne izgradi dovoljno izbjegličkih prihvatilišta. U međuvremenu dopušta prijelaz trudnicama poput Fatime, kako bi ipak mogle roditi u bolnici, ali ih nakon poroda vraća u Siriju.

Prema procjenama UN-a u Siriji je trenutno oko 1.2 milijuna interno raseljenih osoba, od kojih su polovica djeca. U improviziranim naseljima poput onog uz granicu u kojem je sada Fatima mnoga djeca pate od raznih kožnih infekcija koje dobivaju od muha, komaraca i drugih kukaca, a većina ih ima i težak proljev zbog nečistih uvjeta i nedostatka svježe vode.

No izbjeglice svejedno biraju život u ovakvim naseljima, jer se zbog granatiranja previše boje otići u obližnje gradove poput Azaza. Aktivisti procjenjuju da je u 18 mjeseci nasilja u Siriji poginulo 23.000 ljudi.

AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:30