POSLJEDICE PANDEMIJE

POTRESNA REPORTAŽA IZ ITALIJE Susjedi izlaze iz najdulje svjetske karantene, ali nisu nimalo optimistični: Što nam sada preostaje, umiranje od gladi?

 
 Salvatore Laporta / IPA / PA Images / Profimedia

Do ovog ponedjeljka u Italiji je zabilježeno više od 210.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a broj preminulih iznosio je 28.884. Polako se počinju ublažavati mjere zatvaranja, zemlja korak po korak izlazi iz karantene, ali stanovnici najsiromašnijih četvrti Napulja nisu nimalo optimistični - globalna pandemija je, naime, ostavila duboke ožiljke na njihovu gradu.

Otvaraju se parkovi, neke tvrtke ponovno počinju raditi, no mnoge će i dalje ostati zatvorene - nažalost, ozbiljnim ekonomskim problemima ne nazire se kraj, piše BBC.

Kako bi jedni drugima olakšali ovo teško razdoblje, Talijani su na ulice postavili košare u koje ostavljaju hranu za potrebite.

Elderly woman wearing a protective mask in the center of the city of Naples, after a government decree declaring all of Italy a protected area to combat covid-19 coronavirus infection.//IPAPRESSITALY_17080004/2005031715/Credit:Salvatore Laporta / IPA/I/SIPA/2005031716, Image: 516698694, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Salvatore Laporta / IPA/I / Sipa Press / Profimedia
Salvatore Laporta / IPA/I / Sipa Press / Profimedia
Napulj poslije pandemije koronavirusa

- Vladina pomoć nije stigla do nas na vrijeme. Procjena je da bismo se mogli donekle oporaviti tek za godinu dana, ali što ćemo do tad, kako ćemo preživjeti - pitaju se stanovnici Napulja.

- Suprug mi je radio na crno, a ja sam čistila tuđe stanove i kuće, no sve je stalo zbog koronavirusa. Nisam bila na poslu od početka ožujka. Ne zarađujemo, a stanodavac očekuje i zahtijeva da mu platimo najam - žali se jedna gospođa.

Zabrinuti su i ugostitelji - Teresa Iorio vlasnica je pizzerije u Napulju, ali ne osjeća se spremnom ponovno otvoriti svoj lokal.

- Nema mušterija, sve tvrtke u mojoj blizini i dalje su zatvorene, ljudi ne idu na posao, kako će onda išta i kupovati? Ovo je moj život, ovo su moji snovi, uložila sam sve što sam imala, žrtvovala se... Bolje mi je umrijeti, nego ne moći raditi - kaže Teresa.

A faithful hold an effigy of Saint Gennaro next to faithfuls wearing protective masks out of the Duomo (the Naples' cathedral) in the day of the May's Miracle of Saint Gennaro during the lockdown due to Government Decree declaring all of Italy a protected area to combat Covid-19 - Coronavirus infection., Image: 516641583, License: Rights-managed, Restrictions: NO ITALY, Model Release: no, Credit line: Salvatore Laporta / IPA / PA Images / Profimedia
Salvatore Laporta / IPA / PA Images / Profimedia

Najgore je u četvrtima koje su zbog siromaštva i prije pandemije koronavirusa bile na lošem glasu - stopa kriminala u Scampiji drastično je porasla, dilanjem droge i krađama automobila bave se čak i djeca.

- Policija dolazi svaki dan... Uskoro ćemo morati prodati i televizore kako bismo preživjeli. Ni prije nismo imali ništa, ali ovo sad više nije život... Što nam još preostaje, umiranje od gladi - pita se gospođa Filomena iz sirotinjske četvrti u Napulju.

Postepeni izlazak iz najdulje svjetske karantene

Prvi put u devet tjedana Talijani u ponedjeljak mogu šetati i posjetiti rodbinu, nakon što je pandemijom koronavirusa najpogođenija zemlja Europe počela ublažavati restrikcijske mjere.

Četiri milijuna ljudi, od čega oko 72 posto muškaraca, vratit će se na gradilišta i u tvornice kako bi gospodarski uzdrmana zemlja ponovno pokrenula gospodarske aktivnosti.

Restorani koji su preživjeli najgoru krizu unazad nekoliko generacija otvorit će se samo za uslugu naručivanja hrane za van, no barovi pa čak i sladoledarnice ostat će zatvoreni.

Javni prijevoz se ne preporučuje, a u javnim prostorima svi će morati nositi maske.

Wuhan, kineski grad u pokrajini Hubei i izvorište fatalnog virusa SARS-CoV-2, objavio je 23. siječnja karantenu koja je trajala 76 dana, a nekoliko tjedana kasnije to je učinila i Italija te tako postala prva zapadna demokracija koja se zbog koronavirusa potpuno zatvorila.

Također, posljedice po ekonomiju dosegle su povijesne razmjere. Očekuje se da će treće najveće gospodarstvo eurozone doživjeti najveći pad od Velike krize 30-ih godina 20. stoljeća.

Polovica radne snage dobiva državne potpore, a isti broj strahuje od nezaposlenosti. Također, dio nezaposlenih ne vjeruje u sposobnost premijera Giuseppea Contija da će sigurno izbaviti zemlju iz pogibelji.

- Brine me ponovno otvaranje. Vlasti kao da ne znaju kako postupati - rekao je 37-godišnji Davide Napoleoni.

Ponovno otvaranje je zbog uvelike decentraliziranog sustava neujednačeno te su pokrajine Veneto i Kalabrija još prošli tjedan dozvolile serviranje jela i pića u barovima i restoranima, a područje Genove razmišlja o otvaranju plaža i rekreativnim akrivnostima poput jedrenja, ali u manjim skupinama.

Susjedna regija Emilia Romagna ih pak i dalje drži zatvorenima, čak i za one koji žive pored mora.

Čak 62 posto Talijana smatra da će im zbog mjera karantene trebati psihološka pomoć.

Potpora Contijevoj vladi i dalje stoji na respektabilnih 63 posto, ali je od ožujka pala za osam posto. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:16