HOROR KRAJ BOLNICE

Potresna snimka iz Gaze: Kamera zabilježila trenutke netom nakon udara na konvoj ambulantnih kola

Izraelska vojska svoje tvrdnje da je vozilo hitne pomoći bilo povezano s Hamasom nije potkrijepila dokazima
 Afp/

Palestinska organizacija Crvenog polumjeseca priopćila je kako je u petak napadnuto jedno od njihovih ambulantnih vozila u neposrednoj blizini bolnice Al Shifa u Gazi. Napad izraelskih snaga na konvoj ambulantnih vozila koja su korištena za evakuaciju ranjenika iz opkoljenog sjevernog dijela Gaze, ubio je 15 ljudi i ranio njih od 60, poručili su.

Izraelska vojska priopćila je da je izvela zračni napad na "vozilo hitne pomoći za koje su snage identificirale da ga koristi teroristička ćelija Hamasa u neposrednoj blizini njihovog položaja u zoni borbe". Uvjereni su da su u napadu ubijeni Hamasovi borci te je optužila skupinu za prebacivanje militanata i oružja ambulantnim kolima.

image
Afptv Stringer/Afp

Izat El Reshik, Hamasov dužnosnik, rekao je da su navodi o prisutnosti njegovih boraca neutemeljeni. Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze, Ašraf al-Kidra, rekao je da je vozilo hitne pomoći bilo dio konvoja koji je Izrael gađao u blizini bolnice te da je konvoj gađan na više od jedne lokacije, uključujući i trg Ansar udaljen kilometar od bolnice.

Izraelska vojska svoje tvrdnje da je vozilo hitne pomoći bilo povezano s Hamasom nije potkrijepila dokazima, ali je navela da namjerava objaviti dodatne informacije.

image
Momen Al-halabi/Afp

- Naglašavamo da je ovo područje borbena zona. Civili u tom području stalno se pozivaju da se evakuiraju prema jugu radi vlastite sigurnosti, poručili su iz vojska.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poručio je da je užasnut napadom. Tvrdi da nije zaboravio terorističke napade koje je u Izraelu počinio Hamas, ali je također dodao da su civili u Gazi gotovo mjesec dana opkoljeni, uskraćena im je pomoć te su istjerani iz svojih domova.

image
Afptv Stringer/Afp

- To mora prestati. Nema ni približno dovoljno hrane, vode i lijekova, ponestaje goriva za napajanje bolnica i postrojenja za vodu. Mrtvačnice su prepune. Dućani su prazni. Sanitarna situacija je katastrofalna. Vidimo porast bolesti i respiratornih bolesti, posebno među djecom. Cijela populacija je traumatizirana. Nigdje nije sigurno, zaključio je Guterres i pozvao na prekid vatre i oslobađanje talaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:21