AUTOM GAZIO LJUDE

Potresne ispovijesti svjedoka napada u SAD-u: ‘Vidio sam tijela, djecu i očeve koji nisu disali‘

Očevici su procijenili da se automobil kretao brzinom od 60 do 70 kilometara na sat dok se napadao pješake

auto parada

Vidio sam tijela, djecu i očeve koji nisu disali, opisao je jedan svjedok strašne scene koje su jučer stigle iz Waukeshe, grada tridesetak kilometara udaljenog od Milwaukeeja u američkoj saveznoj državi Wisconsin, u kojem je u nedjelju popodne vozač terenca pogazio sudionike božićne ulične parade i ubio najmanje pet osoba dok ih je 48 poslao u bolnicu. Mnogi od ranjenih su djeca, među poginulima su članovi plesnih skupina i puhačkog orkestra.

Tražio kćerku

Corey Montiho, član školskog odbora iz Waukeshe, rekao je za Milwaukee Journal Sentinel da se vozač zabio u plesnu skupinu njegove kćeri. "Posvuda su bili pomponi, cipele i prolivena vruća čokolada. Trčao sam od jednog tijela na podu do drugog kako bih pronašao svoju kćer. Moju suprugu i dvije kćeri zamalo je udario", svjedočio je Montiho o scenama na mjestu napada. Montiho tvrdi da je imao kontakt očima s napadačem kojeg je opisao kao "smirenog i staloženog". "Vidio sam tijela, djecu i očeve koji nisu disali", ispričao je.

Jedan od svjedoka opisao je kako se vozač zabio u skupinu Rasplesane bakice te da je najmanje jedna osoba završila na haubi njegova auta. To je potvrdila i grupa na svom profilu na Facebooku, navodeći nakon napada da su članovi i volonteri među žrtvama te čekaju vijesti o njihovu stanju. Javljeno je i da je jedna od žrtava svećenik.

Očevici su procijenili da se automobil kretao brzinom od 60 kilometara na sat. "Projurio je, išao s jedne na drugu stranu, ciljajući ljude", rekao je svjedok Tyler Kotlarek prema pisanju New York Timesa.

"Čuli smo jake udarce i zaglušujuće vrištanje ljudi koje je udario", ispričao je Angelito Tenorio, lokalni političar, za Milwaukee Journal Sentinel. Policija je nakon tragičnog događaja na konferenciji za novinare rekla da su uhitili "osobu od interesa" te da su u posjedu vozila kojim je počinjen napad. Iako se pronijela glasina da je iz automobila na ljude otvorena vatra, hice iz vatrenog oružja ispalio je policajac pokušavajući zaustaviti vozača. Policija je kasnije objavila da nije riječ o terorističkom napadu, iako su mnogi na početku posumnjali da je o tome riječ.

Prema podacima policije, u bolnicu je prevezeno 18 djece. Dvoje je u kritičnom stanju.

Stanovnici su nakon šokantnog događaja prvo bili upozoreni da pronađu sklonište na mjestu gdje se nalaze dok je policija lovila napadača. U sklopu te mjere zatvoreno je Sveučilište Waukesha, ali ubrzo je policija stanovnike obavijestila da je opasnost prošla i da je područje na kojem se odvijala parada sigurno.

Dječja bolnica Wisconsin na Twitteru je objavila da je u nedjelju navečer primila 15 pacijenata, a tijekom jučerašnjeg dana potvrđeno je da među njima nije bilo smrtno stradalih. Zbog tragedije su javne škole jučer bile zatvorene, a na najmanje 24 sata su blokirane ceste. Prema jučerašnjim vijestima, nekoliko ozlijeđenih osoba u kritičnom stanju.

Smrtonosna putanja crvenog terenca dobro je dokumentirana jer je paradu snimalo mnogo kamera. Tako su uhićeni trenuci u kojima se vozilo zabija u mlade djevojke s kapama Djeda Božićnjaka i bijelim pomponima, u puhački orkestar i u skupinu starijih plesačica. Snimljeni su i trenuci u kojima vozač gotovo pogađa malu djevojčicu na pločniku i u kojem se vozilo našlo pod policijskim rafalom. Vozilo je velikom brzinom gađalo prolaznike nakon što je probilo barikade kojima je božićna parada bila odvojena od vozila. Napad je počeo u 16.40 sati prema lokalnom vremenu.

Posjeduje dosje

Agregator vijesti Heavy prenio je vijest da je muškarac priveden zbog veze s napadom rekao policiji da se zove Darrell E. Brooks Junior te da je policija kod njega pronašla ključeve crvenog terenca. Policijske jedinice, javio je Heavy, navodno su pronašle identifikacijske isprave s njegovim imenom u vozilu. Kasnije je i policija potvrdila njegov identitet.

Riječ je o 39-godišnjem reperu koji je poznat po kaznenim djelima, uključujući obiteljsko zlostavljanje, a prije nekoliko je dana pušten nakon uhićenja vezanog uz presudu Kyleu Rittenhouseu, mladom bijelcu koji je ubio dvije osobe tijekom nereda u američkom gradu Kenoshim, a koji je oslobođen optužnice za ubojstvo. Spekuliralo se i da se napadač zabio u paradu bježeći s poprišta svađe koja je uključivala napad nožem. Policija je potvrdila da je muškarac neposredno prije parade sudjelovao u obiteljskom nasilju, a zna se da otprije ima nekoliko sličnih kaznenih djela.

No, čini se da ipak nije slučajno pogazio ljude na paradi jer je policija objavila da podnosi protiv njega optužnicu u kojoj ga optužuje za pet ubojstava s namjerom. Policija je najavila i da očekuju će protiv njega biti podignute dodatne optužbe u narednim danima. No, smatraju da događaj nije povezan s ishodom suđenja Rittenhousu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:29