STRAVIČNI ZLOČINI

Potresne ispovijesti zlostavljanih Ukrajinki: ‘Silovali su me čečenski borci. Muž me htio spasiti. Ubili su ga‘

Dok me silovao, došla su još četiri vojnika. Mislila sam da je to kraj. Ali odveli su ga, više ga nikada nisam vidjela, rekla je Anna

Ilustracija

 Bulent Kilic/AFP

Ruske snage su se povukle iz područja oko Kijeva, ali ostavili su duboke traume na životima ljudi od kojih se oni možda nikad neće oporaviti. BBC donosi potresna svjedočanstva Ukrajinki koje su silovali ruski vojnici.

U mirnom, ruralnom susjedstvu smještenom 70 kilometara zapadno od Kijeva, razgovarali su s Annom (50). Njezino ime promijenili su radi zaštite identiteta.

Ispričala im je da je 7. ožujka bila kod kuće s mužem kada im je upao strani vojnik. Prijetio im je da će ih ubiti, a potom Annu odveo do obližnje kuće. Naredio joj je da skine odjeću ili će ju u protivnom ubiti. Nastavio je s prijetnjama smrću ako ne napravi ono što joj je naredio.

- Zatim me počeo silovati, rekla je Anna koja je silovatelja opisala kao mladog, mršavog čečenskog borca.

- Dok me silovao, došla su još četiri vojnika. Mislila sam da je to kraj. Ali odveli su ga, više ga nikada nisam vidjela, rekla je Anna koja vjeruje da ju je spasila posebna ruska jedinica.

Kada je došla doma pronašla je supruga s prostrjelnom ranom u trbuhu.

image

Borodjanka

Genya Savilov/AFP

- Počeo je bježati, htio me spasiti, ali su pucali na njega.

Oboje su pronašli utočište kod susjeda. Zbog žestokih borbi nisu mogli supruga prebaciti u bolnicu pa je umro dva dana kasnije od zadobivenih ozljeda.

Anna nije prestajala plakati dok je pričala. Pokazala je novinarima BBC-ja gdje su ona i susjedi pokopali njezina supruga, u dvorištu njihove kuće. Na vrhu groba stoji visoki drveni križ. Anna je ispričala da se javila u lokalnu bolnicu i da prima psihološku pomoć.

Vojnici koji su je spasili ostali su u njezinoj kući nekoliko dana. Tvrdi da su uperili pištolj u nju i zamolili ju da joj da stvari od njezina muža.

- Kada su otišli, pronašla sam drogu i Viagru. Napušili bi se i često su bili pijani. Većina njih su ubojice, silovatelji i pljačkaši. Samo nekoliko ih je ok.

Nekoliko kuća dalje novinari BBC-a čuli su za još jednu potresnu priču. Nesretna žena je ubijena, a prije toga ju je navodno silovao isti muškarac koji je silovao Annu i to prije nego što je otišao k njoj.

Imala je oko 40 godina. Izveli su je iz njezine kuće, kažu susjedi, i držali u spavaćoj sobi obližnje kuće koju su vlasnici napustili početkom rata.

image

Razrušena ulica u Buči

Genya Savilov/AFP

Lijepo uređena soba, s ukrašenim tapetama i krevetom sa zlatnim uzglavljem sada je jezivo mjesto zločina. Na madracu i poplunu su ostale velike mrlje od krvi. Na uglu je ogledalo na kojemu je ružem za usne ispisana poruka 'mučili su je nepoznati ljudi, pokopali ruski vojnici'.

Susjeda Oksana je ispričala da su poruku ostavili ruski vojnici koji su pronašli njezino tijelo i pokopali je u vrtu.

- Ruski vojnici su mi rekli da je bila silovana i da joj je grlo bilo prerezano i izbodeno, te da je iskrvarila na smrt. Rekli su da je bilo puno krvi.

Policija je naknadno ekshumirala njezino tijelo kako bi istražila slučaj. Pronašli su njezino tijelo bez odjeće s dubokom i dugačkom posjekotinom uzduž vrata.

Andrij Nebitov, šef policije regije Kijev, rekao nam je za još jedan slučaj koji istražuju u selu 50 kilometara zapadno od Kijeva.

Tročlana obitelj, par u 30-tima i njihovo malo dijete, živjela je u kući na rubu sela.

Devetog ožujka nekoliko vojnika ruske vojske ušli su u kuću. Muž je pokušao zaštititi ženu i dijete, pa su ga upucali u dvorištu. Nakon toga, dvojica vojnika su više puta silovali njegovu suprugu. Otišli su i vratili se. Tri puta su se vraćali da ju siluju. Prijetili su da će nauditi njezinu sinu ako se bude opirala. Zbog djeteta se nije opirala. Kada su vojnici otišli, zapalili su kuću i ustrijelili njihove pse, ispričao je Nebitov.

Žena je pobjegla sa sinom i javila se policiji. Nebitov kaže da je njegov tim snimio njezino svjedočenje. Prikupljali su dokaze na zgarištu njihove kuće. Ostalo je samo nekoliko znakova nekad mirnog, obiteljskog života - dječji bicikl, plišani konjić, povodac za psa i muška cipela podstavljena krznom.

Njezin suprug pokopan je u vrtu. Policija je ekshumirala njegovo tijelo radi dokaza. Planiraju slučaj prijaviti Međunarodnom kaznenom sudu.

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova poručila je da se prikuplja dokumentacija za nekoliko takvih slučajeva.

image
Genya Savilov/AFP

- Približno 25 djevojaka i žena u dobi između 14 i 24 sustavno je silovano tijekom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči. Devet silovanih Ukrajinki je ostalo trudno, rekla je.

- Ruski vojnici su im rekli da će ih silovati do te mjere da neće poželjeti imati seksualni kontakt s nijednim muškarcem. Rekli su im da ih žele spriječili da jednog dana imaju ukrajinsku djecu, ispričala je Denisova.

Poručila je da primaju nekoliko poziva na telefonsku liniju podrške, a informacije im stižu i putem Telegrama.

- Jedna 25-godišnjakinja nas je nazvala da ispriča da je njezina sestra (16) silovana na ulici pred njezinim očima. Rekla je da su vrištali: 'Ovo će se dogoditi svakoj nacističkoj prostitutki dok su silovali njezinu sestru', ispričala je Denisova.

Na upit je li moguće procijeniti razmjere seksualnih zločina koje su počinile ruske trupe tijekom okupacije, odgovorila je:

- To je u ovom trenutku nemoguće jer nisu svi spremni ispričati što im se dogodilo. Većina njih trenutačno traži psihološku podršku, tako da ne možemo evidentirati zločine ako nam silovane žene ne daju iskaz.

Ističe da Ukrajina želi da Ujedinjeni narodi uspostave poseban sud koji će Vladimiru Putinu suditi za ratne zločine, uključujući silovanje.

- Želimo pitati Putina zašto se to događa. Ne razumijem. Ne živimo u kamenom dobu, zašto on ne može pregovarati? Zašto okupira i ubija?, upitala je Anna, koja je za BBC posvjedočila da je silovana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:42