sve mu je gore

Potresni apel: ‘Navaljni umire u zatvoru. S obzirom na njegovo stanje, pitanje je dana...‘

Najveći Putinov kritičar danima štrajka glađu jer mu u zatvoru navodno ne žele omogućiti pristup liječnicima
Aleksej Navaljni
 Dimitar Dilkoff/AFP

Najveći kritičar Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, koji već danima štrajka glađu, sve je lošijeg zdravstvenog stanja, rekli su njegovi pristaše.

"Aleksej umire. S obzirom na njegovo stanje, pitanje je dana", objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Facebooku.

Tim njegove liječnice Anastazije Vasiljeve tvitao je da posjeduje zabrinjavajuće rezultate analize krvnog testa Alekseja Navaljnog. Liječnici dodaju da ne isključuju mogućnost zatajenja bubrega ili pojavu srčane aritmije.

Navaljni već danima štrajka glađu pokušavajući zatvorske vlasti primorati da mu omoguće posjet liječnika. Trenutačno mu prijete prisilnom konzumacijom hrane jer su testovi pokazali da mu je zdravlje ozbiljno narušeno.

Više od 70 slavnih osoba iz cijelog svijeta napisalo je otvoreno pismo ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, zahtijevajući od njega da omogući liječenje disidentu Alekseju Navaljnom.

Podsjećajući na njegovu bolest, potpisnici su napisali: "Kao ruski državljanin, Navaljni ima zakonsko pravo da ga pregleda i liječi liječnik po njegovu izboru." Njihov poziv objavilo je u subotu nekoliko europskih tiskovina, među kojima i Economist na engleskom jeziku.

Pismo su potpisali autorica knjiga o Harryju Potteru, JK Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck i Svetlana Alekijevič, član grupe Abba Bjorn Ulvaeus, britanski glumci Benedict Cumberbatch i Kristin Scott Thomas te povjesničari Niall Ferguson i Simon Schama.

Putinu se obratio i američki predsjednik Joe Biden, a ruskog predsjednika nazvali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron kako bi ga pitali o situaciji s Navaljnim.

Ovaj 44-godišnji ruski disident nedavno se žalio na bolove u leđima, obamrlost udova, na vrućicu i kašalj. Tvrdio je i da mu u ruskom zatvoru ne žele omogućiti pristup liječnicima, nakon čega je 31. ožujka započeo štrajk glađu. Njegova obitelj, odvjetnici i pristaše izrazili su zabrinutost zbog njegova zdravstvenog stanja.

U kolovozu je Navaljni preživio pokušaj atentata nervnim otrovom novičokom, nakon čega se liječio u Njemačkoj. Žalio se da se upotreba zabranjenoga kemijskog sredstva protiv ruskog državljanina u njegovoj zemlji ne istražuje. Nekoliko laboratorija u EU-u potvrdilo je prisutnost otrova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:24