UGINULI DUPINI

Potresni prizori na plažama pitoresknog otoka: ‘Ovo je gore od noćne more... Zaudaraju na naftu‘

Aktivisti za zaštitu okoliša poručuju kako je uzrok smrti nesretnih dupina izlivena nafta ili odluka vlasti da potopi brodsko korito.
Uginuli delfin pronađen na obali Mauricijusa
 Beekash Roopun

Na obali Mauricijusa pronađene su lešine 17 uginulih dupina više od mjesec dana nakon velike ekokatastrofe, koja se dogodila 25. srpnja kada se japanski brod nasukao na koraljni greben te se iz njega izlilo 1000 tona nafte, prenosi BBC.

Aktivisti za zaštitu okoliša poručuju kako je uzrok smrti nesretnih dupina izlivena nafta ili odluka vlasti da potopi brodsko korito.

Znanstvenici su rekli da je to dosad najgora ekološka katastrofa u zemlji, a izlivena nafta ugrozila je koralje, ribe i druge oblike života u moru. Ovo su prvi prijavljeni slučajevi mrtvih delfina od havarije broda, no dosad su pronađene mnoge mrtve ribe i rakovi. Iznimna je rijetkost pronaći na jednom mjestu toliko uginulih dupinau isto vrijeme.

image
Uginuli delfin pronađen na obali Mauricijusa
Beekash Roopun

Mještani su užasnuto promatrali prizor na plaži.

- Ovo je gore od noćne more, probuditi se i svjedočiti ovakvom prizoru na našoj obali. I ribari i stručnjaci, ali i neprofitne organizacije su upozoravali da se ne smije potapati brod na tom mjestu jer je to stanište dupina, ali još jednom su vlasti donijele lošu odluku, izjavio je lokalni mještanin Nitin Jeeha za BBC.

Većina nafte s broda je ispumpana, a vlasti su postavile plutajuće barijere kako bi prikupili naftu oko broda. Brod se prije desetak dana prepolovio i prednji dio je otegljen dalje od koralja.

image
Satelitska snimka nasukanog broda
Handout

Ministarstvo ribarstva potvrdilo je smrt 17 dupina rekavši da su pronašli i desetak preživjelih, ali su izgledali umorno i jedva su plivali.

Stručnjak za oceanografiju Vassen Kauppaymuthoo rekao je da su zaudarali na naftu.

- Po mom mišljenju, ova situacija će se samo pogoršavati, rekao je.

Stručnjaci kažu da se utjecaj izlijevanja još procjenjuje, ali šteta bi mogla još desetljećima utjecati na Mauricijus i njegovo gospodarstvo koje ovisi o turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28