UZ VATROMET

POTROŠIT ĆE OKO 100.000 FUNTI Farage planira proslavu Brexita u središtu Londona

Nigel Farage
 Joel Goodman / Zuma Press / Profimedia

Dugogodišnji zagovornik brexita Nigel Farage planira obilježiti britansko napuštanje Europske unije vatrometom, performansima i drugim događajima u centru Londona 31. siječnja kad će Velika Britanija službeno napustiti EU, objavio je u subotu list The Telegraph.

Farage želi potrošiti oko 100 tisuća funti na "Proslavu brexita", na kojoj očekuje do 10 tisuća ljudi na Trgu parlamenta u Londonu, izvješćuje britanski list.

Farage i čelnik stranke Brexit Richard Tice traže dozvolu za organiziranje događaja koji bi "kulminirao vatrometom sličnim novogodišnjem", navodi Telegraph.

Farage i Tice su u novogodišnjoj poruci pristašama rekli da postoji "puno toga za proslaviti, napuštamo EU 31. siječnja!".

- Pristaše ostanka u EU-u do nogu su potučeni, a više nema većine onih koji su blokirali brexit u parlamentu - poručili su.

Brojni političari rekli su da žele obilježiti 31. siječnja.

Farage je ranije rekao kako sad planira preusmjeriti fokus stranke na promjenu postojećeg izbornog sustava, temeljenog na izbornim jedinicama, u proporcionalni sustav.

Prema sadašnjem izbornom sustavu zastupnici u Donjem domu britanskog parlamenta postaju kandidati koji osvoje najviše glasova u izbornoj jedinici, što ide u prilog dvama najvećim strankama i regionalnim strankama poput Škotske nacionalne stranke.

Nigel Farage nikad nije pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, a njegova bivša stranka UKIP je 2015. osvojila 12,6 posto glasova na parlamentarnim izborima, ali je pobijedila samo u jednoj od 650 izbornih jedinica i tako dobila samo jednog zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 12:17