DRAMA U NJEMAČKOJ

Potrošnja zamrznuta, nestalo je 60 milijardi eura: ‘Uvedite izvanredno stanje kao u koroni!‘

Drugi unutar vlade guraju temeljnu reformu dužničke kočnice koja je uvedena 2009. godine

Reichstag noću

 Peter Seyfferth/Imagebroker/Profimedia/Peter Seyfferth/imagebroker/profimedia

Njemačko ministarstvo financija nametnulo je zamrzavanje potrošnje svim saveznim ministarstvima, produbljujući tako proračunsku krizu koja je uzdrmala vladajuću koaliciju nakon sudske presude prošlog tjedna.

Odluka ministarstva financija koja zaustavlja većinu novih odobrenja potrošnje uslijedila je nakon presude Ustavnog suda prošlog tjedna, koja je napravila rupu od 60 milijardi eura u vladinoj blagajni, piše Politico.

Vlada se sada priprema za mogućnost daleko širih financijskih implikacija proizašlih iz te presude koja bi mogla ograničiti njezinu sposobnost povlačenja novca iz raznih posebnih fondova koji su uspostavljeni kako bi se zaobišla "dužnička kočnica " zemlje, a koja ograničava savezni deficit na 0,35 posto BDP-a, osim u izvanrednim situacijama.

U pismu svim ministarstvima, državni tajnik Werner Gatzer rekao je da ministarstvo financija zamrzava potrošnju ‘kako bi se izbjegla daljnja opterećenja budućih financijskih godina‘. Taj korak ne utječe na financijske obaveze koje su već preuzete, rekao je jučer glavni tajnik SPD-a, Kevin Kühnert.

Zastupnici proračunskog odbora Bundestaga jutros su održali javno saslušanje s pravnim stručnjacima kako bi procijenili učinak prošlotjedne sudske presude.

Iako se financijski jaz od 60 milijardi eura nakon presude teoretski proteže na nekoliko godina, u praksi će učinak biti neposredniji, rekao je Thiess Büttner, profesor sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg.

- Postoji potreba za konsolidacijom u planiranju proračuna za iduću godinu od 52 milijarde eura, rekao je.

Vladina nesposobnost da pronađe novac potreban za financiranje svoje sveobuhvatne agende za ubrzavanje zelene tranzicije i zaštitu njemačke industrije od visokih troškova energije dovodi do sve češćih poziva s ljevice da vlada suspendira dužničku kočnicu proglašavanjem izvanrednog stanja, kao što je bilo tijekom pandemije koronavirusa.

Članovi Slobodne demokratske stranke (FPD) do sada su se opirali pozivima da se obustavi dužnička kočnica. FPD-ov ministar financija Christian Lindner ustvrdio je prošlog tjedna da odluka ustavnog suda ne opravdava suspenziju dužničke kočnice.

- Morat ćemo napraviti učinkovitije politike s manje novca nego u prošlom desetljeću, rekao je.

Ipak, drugi unutar vlade guraju temeljnu reformu dužničke kočnice koja je uvedena 2009. godine.

- Način na koji je konstruirana njemačka dužnička kočnica nije dovoljno inteligentan, rekao je jučer za ARD ministar zelenog gospodarstva Robert Habeck. Dužnička kočnica je, kaže, napravljena u drugom vremenu, kada smo uvijek imali jeftini plin iz Rusije, kada je Kina uvijek bila naše kupovno tržište i kada su Amerikanci uvijek bili pouzdani, odani prijatelji i preuzimali vojni teret s naših ramena jer u Europi nije bilo rata.

- Ta su vremena sada prošla, dodao je Habeck, prenosi Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:14