KOALICIJA OSAM STRANAKA

Potvrđena je nova izraelska vlada: Nakon 12 godina završila je era Benjamina Netanyahua

Novu vladu vodi nacionalist Naftali Bennett, a po koalicijskom sporazumu, na dužnosti premijera 2023. zamijeniti će ga centrist Yair Lapid
Benjamin Netanyahu i Naftali Bennett
 Emmanuel Dunand/AFP

Izraelski parlament potvrdio je novu "vladu promjena" koju vodi nacionalist Naftali Bennett. Na bučnoj sjednici na kojoj su desničarsi Benjamina Netanyahua i ultraortodoksni pristaše Bennettu poručili da ga treba biti "stid" i da je "lažljivac", parlament je izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi krajnje tijesnom većinom od 60 glasova prema 59.

Izglasavanje nove koalicijske vlade označilo je kraj 12-godišnje vladavine Benjamina Netanyahua, najdulje u povijesti Izraela. U vladu prvi put u povijesti ulaze predstavnici izraelskih Palestinaca.

U petak je potpisan sporazum o širokoj koaliciji osam stranaka: tu su dvije stranke ljevice, dvije stranke centra, tri stranke desnice i jedna arapska stranka. Bivši Netanyahuovi saveznici priklonili su se opoziciji, pa je koalicija okupila tanku većinu od 61 od ukupno 120 članova Knesseta.

Članove vlade predstavili su vođa oporbe Yair Lapid, šef centrističke stranke, te šef radikalne desnice Naftali Bennett, lider stranke Yamina. Prve dvije godine koaliciju će voditi Naftali Bennett, a potom Yair Lapid. Ako novi savez potraje, time će biti prekinuta politička blokada u zemlji koja je od 2019. četiri puta izlazila na prijevremene izbore.

Politički establišment u Izraelu kreće novim putem, nakon dvije i pol godine neodgovornog zanošenja od jednih izbora do drugih, nakon 12 godina u kojima je jedna osoba crpila sav politički kisik iz sobe, napisao je Nahum Barnea, kolumnist vodećeg dnevnog lista Yedioth Ahronoth, prenosi Guardian.

Tri postupka

Netanyahu (71) odlazi suočen s procesom protiv korupcije. Protiv njega se vode tri postupka zbog prijevara i primanja mita. I u subotu su Izraelci prosvjedovali protiv njega pred premijerovom službenom rezidencijom u Jeruzalemu. Netanyahu je vodio Izrael od 1996. do 1999., a na vlast se ponovo vratio 2009. Sad će se morati suočiti i s nezadovoljstvom u redovima svoje stranke Likud.

Netanyahu bi sutra trebao i službeno predati vlast. Njegov Likud obećao je mirni prijenos vlasti nakon dvije i pol godine političke krize. Buduća vlada djelovat će kao vlada nacionalnog jedinstva, predstavljajući sve u Izraelu, vjernike, sekularne, ultraortodoksne, Arape, bez iznimki, istaknuo je budući premijer Naftali Bennett, bivši Netanyahuov suradnik.

Budućeg premijera Bennetta Guardian je opisao kao religioznog nacionalista, snažnog zagovornika doseljavanja na palestinske teritorije. On će voditi koaliciju u kojoj su među ostalim Ujedinjena arapska lista i protuokupacijski Meretz, ali i desničarski jastreb Avigdor Lieberman. Ujedinjena arapska lista, koju čine Palestinci, postat će prva stranka te velike arapske manjine u Izraelu koja je ikad ušla u vladu. Narod zaslužuje odgovornu, efikasnu vladu koji stavlja dobrobit zemlje na čelo svojih prioriteta, poručio je Yair Lapid, budući ministar vanjskih poslova.

Već u utorak vlada se nalazi pred prvim iskušenjem, jer je najavljen marš ekstremne desnice u istočnom Jeruzalemu, palestinskom području pod izraelskom okupacijom. Pred budućom vladom je i pipava uspostava trajnog mira nakon 11-dnevnog svibanjskog rata s Palestincima.

Prioriteti

Koalicijski sporazum, finaliziran u petak, pokazao je da će se nova vlada usredotočiti na ekonomska i socijalna pitanja, poput gradnje novih bolnica, umjesto da riskira raskol pokušavajući riješiti izraelsko-palestinski sukob, piše Guardian. Među ostalim, očekuje se da će promijeniti zakone tako da će bilo koji premijer biti ograničen na maksimalno osam godina vlasti, čime bi onemogućili Netanyahuu da kuje planove za buduću kandidaturu.

Koalicija je krhka, sa samo 61 glasom od 120 zastupnika u Knessetu, analitičari upozoravaju da Netanyahu i nakon svrgavanja neće odustati od ambicije da sruši vladu. Odlaskom u oporbu prijeti mu gubitak imuniteta, što znači da će se morati suočiti s optužnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:49