NIKOME NISU JAVILI

Potvrđena optužnica protiv hrvatskih pilota, Malenica: ‘Ovo što radi Srbija je neprihvatljivo!‘

Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete se ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja

Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je sudu da proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu

 ALEXA STANKOVIC/AFP

Srpski mediji javljaju kako je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za “ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine”. Politika piše kako bi suđenje uskoro trebalo početi, piše N1 Televizija.

Kako list navodi, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu kojom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odjel za ratne zločine Apelacijskog suda u Beogradu donio je 11. kolovoza ove godine rješenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branitelja protiv prvostupanjskog, odnosno rješenja kojim je Kazneno izvanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu.

„Po nalaženju Apelacijskog suda, prvostupanjski sud je pravilno zaključio da u konkretnom slučaju ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u suizvršilaštvu, podigne na nivo opravdane sumnje koja je neophodni uvjet za podizanje optužnice“, rekla je glasnogovornica Apelacijskog suda Mirjana Piljić.

Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je sudu da proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu.

Na optužnice iz Srbije reagirao je i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

- Neprihvatljivo je da sve informacije o optužnicama protiv hrv. pilota dolaze iz srbijanskih medija. Ministarsvo RH nije zaprimilo info da su takve optužnice podignute, niti potvrđene. Neprihvatljivo je da Srbija opet želi preuzeti ulogu Haškog suda i nadležnost nad suverenim državama. Štogod pokušavali, neće promijeniti činjenice - a one su jasne. Oluja je bila legitimna i oslobodilačka akcija. Naši generali su oslobođeni,a međunarodni istražitelji nisu o ovom slučaju pronašli dokaze ratnog zločina. Ovakav stav Srbije protivi se vladavini prava i prepreka je normalizaciji naših odnosa. Vlada RH će iskoristiti sve međunarodne mehanizme da zaštiti pilote, nacionalne interese i dignitet Domovinskog rata - objavio je Malenica na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21