TRAGEDIJA U KENTUCKYJU

Potvrđeno da je u sudaru dvaju Black Hawkova poginulo devetero ljudi: ‘Izgledalo je kao ogromna vatrena kugla‘

Članovi posade letjeli su u dvama helikopterima HH-60 Black Hawk, kojima je upravljala 101. zrakoplovna divizija

HH-60 je varijanta helikoptera Black Hawk dizajnirana za pružanje podrške raznim vojnim operacijama (ilustrativna fotografija)

 Thierry GRUN - Aero/Alamy/Profimedia

Devet osoba poginulo je u padu dvaju helikoptera američke vojske Black Hawk tijekom rutinske misije obuke iznad Kentuckyja u srijedu navečer, izvijestio je u četvrtak Washington Post.

Nick Tomaszewski, koji živi otprilike kilometar i pol od mjesta gdje se nesreća dogodila, rekao je da je nekoliko trenutaka prije nesreće vidio dva helikoptera kako lete iznad njegove kuće.

"Sinoć smo moja supruga i ja sjedili tamo i gledali ih, a ja sam rekao ‘Opa, ta dva helikoptera lete nisko i djeluje kao da su jako blizu jedan drugome‘", rekao je.

Helikopteri su preletjeli i kružili natrag, a nekoliko trenutaka kasnije "vidjeli smo nešto što je izgledalo kao vatromet na nebu."

“Ugasila su se sva svjetla u helikopterima.. Izgledalo je kao da su samo nestali, a onda smo vidjeli snažan sjaj, poput ogromne vatrene kugle”, rekao je Tomaszewski.

Članovi posade letjeli su u dvama helikopterima HH-60 Black Hawk, kojima je upravljala 101. zrakoplovna divizija. Helikopteri su se srušili u srijedu navečer oko 22 sata po lokalnom vremenu (2:00 sati po hrvatskom) u okrugu Trigg u Kentuckyju, priopćio je ranije ured za odnose s javnošću Fort Campbella, ne navodeći broj žrtava.

"Imamo teške vijesti iz Fort Campbella, s prvim izvješćima o padu helikoptera. Očekuje se da ima žrtava", rekao je guverner Andy Beshear u objavi na Twitteru, dodajući da su se uključile lokalne vlasti i hitne službe.

HH-60 je varijanta helikoptera Black Hawk dizajnirana za pružanje podrške raznim vojnim operacijama, uključujući zračne napade i medicinske evakuacije, navodi vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 06:21