PANDEMIJA PRIJETI

Potvrđeno: Koronavirus najviše ubija u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama

Epicentar zaraze trenutačno je Latinska Amerika s 1,5 milijuna zaraženih i 75.000 preminulih
Guatemala City
 Johan Ordonez/AFP

Drugi val zaraze nije neizbježan, istaknuo je dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. Porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u više američkih saveznih država ne mora biti znak drugog vala, ali to znači da tome trebamo posvetiti pozornost, rekao je Fauci za CNN.

- Nije neizbježno da ćemo imati takozvani drugi val na jesen, ili veliki porast zaraze ako tome ne pristupimo na prikladan način - kaže Fauci, pozivajući građane da slijede nove preporuke epidemiologa koji im i dalje preporučuju da nose maske u javnosti i pridržavaju se fizičkog razmaka.

Dr. Julie Gerbering, bivša direktorica CDC-a, američke savezne epidemiološke službe, izjavila je da je “uvjetno optimistična” da će epidemija završiti izumom cjepiva, na kojem u ovom trenutku radi 130 timova u raznim fazama proizvodnje. U petak je američki CDC objavio nove preporuke građanima, u kojima im se preporučuje ograničavanje kontakata i zapisivanje aktivnosti, kako bi ih se u slučaju zaraze moglo pratiti. Preporučuje se daljnje nošenje maski i držanje fizičke distance.

Osim u SAD-u, najviše je novooboljelih u prvom dijelu vikenda prijavljeno u Brazilu, Indiji i Rusiji. Od korone se najviše umire u Brazilu, SAD-u, Meksiku i Indiji.

Kina je u subotu prijavila više desetaka novih slučajeva u Pekingu i odmah je uvedena karantena u 11 gradskih četvrti. Nakon što je prvi slučaj zaraze u dva mjeseca u Pekingu prijavljen u četvrtak, potvrđeno je sedam slučajeva zaraze oko tržnice u okrugu Fengtai, koja je zatvorena. Zatvorena je i obližnja ribarnica, a državni službenici obilaze građane raspitujući se tko je u posljednja dva tjedna kupovao na spornim tržnicama.

U testiranju najmanje 500 radnika na tržnici otkriveno je 45 asimptomatskih slučajeva.

Među u subotu prijavljenih šest novih slučajeva, troje je prodavača s tržnice, jedan kupac i troje zaposlenih inspektora za meso. Beijing News prenosi da je potvrđena prisutnost virusa na daskama za rezanje lososa iz uvoza. Izdana je naredba da se u cijelom Pekingu prekontroliraju zalihe mesa i ribe u dućanima i restoranima, a supermarketi i restorani povukli su losos iz ponude.

Stalni porast

Gradske vlasti u Pekingu u petak su odgodile povratak učenika u osnovne škole i zabranile sportska događanja. Otkazani su najavljeni posjeti Pekingu građana iz drugih dijelova Kine. Na stotine vojnika poslano je na teren u tih 11 okruga glavnog grada, čiji stanovnici su pozvani da ostanu u kućama.

Brazil je u petak postao prva zemlja na svijetu po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Drugi je SAD, gdje je nekoliko saveznih država, poput Teksasa i Floride, objavilo da bilježe rekordan broj novih slučajeva, što znači da je epidemija daleko od kraja.

image
Groblje Jardin de Los Angeles
Orlando Sierra/AFP

Brazil je objavio 909 umrlih u petak i 843 u subotu, čime je broj smrtnih slučajeva od Covida-19 porastao na 41.901. U nekim dijelovima Brazila popunjeno je više od 90 posto kapaciteta intenzivne njege, rekao je direktor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan. Trenutačno je epicentar svjetske pandemije koronavirusa u Latinskoj Americi, gdje je zabilježeno više od 1,5 milijuna zaraženih i 75.000 preminulih.

Indija je u subotu prijavila najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa, s novih 11.458 zaraženih. Unatoč karanteni uvedenoj krajem ožujka, broj zaraženih stalno raste. Indija je četvrta najpogođenija zemlja u svijetu sa stalnim porastom broja slučajeva unatoč karanteni koja je diljem zemlje uvedena krajem ožujka, a koja je dosad ublažena.

Glavni grad New Delhi prijavio je 2000 novih slučajeva zaraze. Zdravstveni sustav im je preopterećen.

Agencije prenose priču o evangeličkom pastoru u Argentini Danielu Cattaneu, koji je, u znak prosvjeda protiv epidemioloških mjera koje su mu zabranile držanje mise, otvorio kafić u crkvi. U crkvu u San Lorenzu Cattaneo je postavio stolove kao u kafićima, a umjesto konobara poslužuju vas svećenici koji na tacnama nose Biblije.

- Izgleda da je ovo jedini način na koji sada možemo služiti Božju riječ - požalio se svećenik novinarima. Cattaneo prosvjeduje protiv toga što je usprkos otopljavanju mjera još zabranjeno držanje misa.

Krivi smjer

Pandemija nije završila, poručio je Robert Redfield, direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, no američki predsjednik Donald Trump i mnogi lokalni dužnosnici i dalje inzistiraju na ukidanju epidemioloških mjera i ponovnom pokretanju gospodarstva. Stručnjak i vladin savjetnik Anthony Fauci upozorio je da bi porast broja oboljelih u bolnicama u pojedinim saveznim državama, bez striktne zabrane kontakata, mogao dovesti do toga da stvari izmaknu kontroli. Zato što je došlo do labavljenja mjera ograničenja u javnom životu, povećan je broj zaraženih, rekao je Fauci za CNN. Ako se istovremeno bilježi stalan porast broja oboljelih u bolnicama, to je siguran znak da se ide u krivom pravcu, istaknuo je Fauci. U SAD-u je više od 114.000 ljudi umrlo zbog korone, a više od dva milijuna ih je zaraženo.

U Njemačkoj je policija intervenirala u petak u Hamburgu u Schanzenviertelu, gdje se okupilo puno mladih bez držanja razmaka. Zatvorili su 11 kioska s hranom i pićem pa su se okupljeni razišli. Samo jedna općina na jugu Njemačke u proteklom je tjednu imala više od 50 novooboljelih na 100.000 stanovnika, što je granica do koje se mogu tolerirati blaže mjere zaštite. S druge strane, broj zaraženih rapidno raste u Ukrajini. Zaražena je čak i prva dama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:55