OPASAN INCIDENT

Potvrđeno: Muškarac koji je prebjegao u Sjevernu Koreju je američki vojnik!

Američki državljanin prešao vojnu demarkacijsku liniju (MDL) tijekom obilaska zajedničkog sigurnosnog područja (JSA)

Demilitarizirana zona između Sjeverne i Južne Koreje

 Daniel Kalker/Dpa/Profimedia/Daniel Kalker/dpa/profimedia

Zapovjedništvo Ujedinjenih naroda (UNC) izvijestilo je da je jedan američki državljanin prešao granicu iz Južne u Sjevernu Koreju. Ovo tijelo UN-a, koje nastoji osigurati sigurnost na Korejskom poluotoku, na Twitteru je u utorak objavilo da je američki građanin bio na izletu u pograničnom području i neovlašteno je prešao granicu sa Sjeverom, prenosi agencija AP.

Navodi se da je američki državljanin trenutačno vjerojatno u pritvoru u Sjevernoj Koreji i da UNC surađuje sa sjevernokorejskim kolegama na rješavanju incidenta. Više detalja nisu otkrili.

Nešto kasnije je potvrđeno da je prebjeg zapravo američki vojnik. Inače, radi se o čovjeku koja je američka vojska zbog disciplinskih razloga htjela potjerati kući, ali muškarac se nekako uspio vratiti i prijeći na drugu stranu granice.

Američka internetska stranica NK News sa sjedištem u Seulu, koja se specijalizirala za teme vezane uz Sjevernu Koreju, izvještava da je američki državljanin prešao vojnu demarkacijsku liniju (MDL) tijekom obilaska zajedničkog sigurnosnog područja (JSA).

S pandemijom Pjongjang smanjio sve aktivnosti

Dvije Koreje su kroz povijest pomno nadgledale JSA, gdje se bivši američki predsjednik Donald Trump sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u lipnju 2019. Osoblje obiju zemalja patroliralo je granicom i držali su jedni druge na oku pomoću opsežne opreme za nadzor.

No, od početka pandemije covida-19, Sjeverna Koreja je u velikoj mjeri smanjila svoju prisutnost unutar JSA, iako su južnokorejski vojnici ostali u aktivnim patrolama.

Na početku pandemije Pjongjang je počeo provoditi ograničene patrole i aktivnosti održavanja objekata osoblja koje je bilo odjeveno isključivo u zaštitna odijela radi opasnosti od moguće zaraze koronavirusom iz Južne Koreje. S vremenom je Sjeverna Koreja smanjila gotovo sve vanjske aktivnosti u JSA.

Tijekom nedavnog posjeta ekipe NK News tom području u ožujku, kako navode, nije se moglo zapaziti sjevernokorejske stražare, čak ni unutar zgrada u Panmungaku, zgradi koja se nalazi na sjevernokorejskoj strani granice.

Trenutačno nije jasno jesu li sjevernokorejski stražari bili prisutni, ali tamošnji protokoli o primirju zabranjuju južnokorejskom ili američkom osoblju prelazak preko MDL-a kako bi uhvatili i vratili stranog prekršitelja.

Poručnik američke vojske u mirovini, pukovnik Steve Tharp, koji je služio na području JSA, kaže da ne zna kako će Sjevernokorejci reagirati na incident, budući da postoji jako malo podataka o ovakvim događajima.

‘Ne znamo što misle‘

"Ovo je prvi kontakt od covida", rekao je on. "Ne znamo što misle", dodao je. No, kaže kako je jasno da će incident rezultirati velikom revizijom putovanja u JSA.

Tharp je također rekao kako je vidljivo da je bilo tko mogao prijeći. "Iznenađen sam jer su tamošnji pripadnici sigurnosnog bataljuna UNC-a, koji fizički, pješice obilaze područje, obično su prilično oštri prema posjetiteljima", rekao je Tharp. "Potpuno su usredotočeni na promatranje grupe, za razliku od starih vremena kada su obje strane s oružjem promatrale jedna drugu".

Od potpisivanja Sveobuhvatnog vojnog sporazuma između dviju Koreja u rujnu 2018. godine, vojnici u JSA bili su nenaoružani, a obje su strane uparile svoje kamere i opremu za nadzor.

UNC je, inače, multinacionalna vojna snaga osnovana kao potpora Republici Koreji tijekom i nakon Korejskog rata. Bilo je to prvo međunarodno jedinstveno zapovjedništvo u povijesti i prvi projekt osiguranja kolektivne sigurnosti prema Povelji UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:43