FORMALNA PROCEDURA

Potvrđuju se rezultati predsjedničkih izbora: Elektori iz Vermonta prvi glasali - svi za Bidena

Elektori po zakonu nisu obavezni glasati onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, no broj takvih je mali
 Angela Weiss/AFP

Vermont, mala američka savezna država na sjeveroistoku zemlje, prva je čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom izborni kolegij u ponedjeljak potvrđuje rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio bivši američki potpredsjednik Joe Biden.

Tri elektora prvo su položila prisegu, a potom svoje glasove dodijelili Bidenu za predsjednika i Kamali Harris za njegovu potpredsjednicu.

Kratku ceremoniju vodio je državni tajnik Jim Condos.

Tijekom dana u svih 50 američkih saveznih država i Washingtonu odvijat će se slični događaji na kojima elektori tradicionalno glasaju u skladu s odlukom većine u svojoj saveznoj državi.

Elektori po zakonu nisu obavezni glasati onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, no broj takvih 'izgrednika' mali je, a pojedine savezne države sada su uvele i novčane kazne za takve osobe.

Do sada broj tih 'odbjeglih' elektora nikad nije utjecao na ishode predsjedničkih izbora.

Biden je, prema rezultatima izbora, osvojio glasove 306 elektora, a Trump 232.

Američki mediji prenose da će dva elektorska glasa u saveznoj državi New York ubaciti bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica i njegova surpuga Hillary Clinton.

Očekuje se da će se nakon završenog glasanja na izbornom kolegiju javnosti obratiti novoizabrani predsjednik Biden s govorom o otpornosti američke demokracije.

Sadašnji američki predsjednik Donald Trump odbija priznati rezultate izbora tvrdeći bez ikakvih dokaza da mu je ukradena pobjeda.

Glasovi dani u ponedjeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog složenog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki predsjednik Mike Pence trebao objaviti da je Biden novi predsjednik.

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:08