VEČERA JE TRAJALA ČETIRI SATA

POVIJESNA ODLUKA NA POVIJESNOM SASTANKU Kim se zagrlio sa dužnosnicima iz Seula: 'Prekinut ćemo s nuklearnim programom, ali pod jednim uvjetom!'

 
Delegat iz Južne Koreje i Kim Jong-un
 KCNA / REUTERS

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje planiraju se sastati u travnju, piše BBC citirajući izaslanika Južne Koreje koji je nedavno posjetio Pjongjang.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da je spreman sastati se s izaslanstvom iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi se razmotrilo pitanje nuklearnog razoružavanja Sjeverne Koreje. Sastanak bi se trebao dogoditi selu Panmunjomu, a njemu bi se trebali sastati Kim i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in.

Ovo nije prvi pokušaj da se zaustavi razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji, međutim Pjongjang postignute dogovore nikada nije ispoštovao.

Dvije su zemlje također pristale otvoriti direktnu telefonsku liniju koju bi koristili čelnici država Kim Jong-un i Moon Jae-in.

Južnokorejski su dužnosnici rekli da im je Kim rekao da je sada spreman razmotriti pitanje nuklearnog razoružavanja Sjeverne Koreje, ali samo ako će se njegovom režimu jamčiti sigurnost. Kim navodno također rekao da neće testirati rakete sve dok se diplomatski odnosi između Sjeverne i Južne Koreje budu održavali.

Navedeni potezi dogovoreni su tijekom četverosatne večere kojoj su u Pjongjangu u ponedjeljak prisustvovali visoki dužnosnici i Kim Jong-un. Dužnosnici koji su bili na toj večeri prva su službena lica koja su upoznala Kim Jong-una otkad je sjevernokorejski vođa došao na vlast. Na večeri su uz Kima bili Kimovi supruga Ri Sol-ju i sestra Kim Yo-jong.

North Korean leader Kim Jong Un greets Chung Eui-yong, head of the presidential National Security Office, in Pyongyang, North Korea, March 6, 2018.     The Presidential Blue House/Yonhap via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. SOUTH KOREA OUT. NO RESALES. NO ARCHIVE.
The Presidential Blue House/Yonhap / REUTERS
Chung Eui-yong i Kim Jong-un

Putovanje na sjever dio je aktivnosti koje su uključene strane dogovorile tijekom zbližavanja uoči i tijekom Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu.

Južnokoreanci su poslije sastanka rekli da ih susret sa susjedima nije razočarao te da su se dvije strane obvezale da će u budućnosti nastaviti dijalog.

Novinska agencija Yonhap je izvijestila da se izaslanstvo u Seul vratilo u utorak ujutro.

Očekuje se da će južnokorejski dužnosnici koji su posjetili Pjongjang kasnije ovog tjedna posjetiti Washington kako bi američke dužnosnike izvijestili o sadržaju sastanka s Kim jong-unom.

Iz SAD-a su rekli da su oprezni i optimistički kada se radi o poboljšavanju odnosa između Sjeverne i Južne Koreje, ali i da se Pjongjangom neće službeno pregovarati sve dok Kimov režim posjeduje nuklearno oružje. Amerikanci su rekli da geste Sjeverne Koreje bez obveze razoružanja ne vrijede puno.

Kim Jong-un se od 2011. godine kada je došao na vlast rijetko sastajao sa stranim dužnosnicima, a predstavnici Južne su Koreje posljednji puta prije sastanak u ponedjeljak u Pjongjangu bili 2007. godine. Te su se godine sastali južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun i sjevernokorejski vođa i otac Kim Jong-una, Kim Jong-il.

Među delegacijom Južne Koreje koja je posjetila Pjongjang bili su glavni obavještajac Suh Hoon i savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong. Seul je htio iskoristiti dobru volju koju su stvorile Olimpijske igre kako bi dodatno poboljšali komunikaciju između susjeda.

Postoji nada da će daljnji razgovori između Južne i Sjeverne Koreje doprinijeti normalizaciji odnosa između Washingtona i Pjongjanga te razoružavanju Sjeverne Koreje kojoj se Kim do sada oštro protivio.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA izvijestila je da je Kim "srdačno" primio delegate iz Seula te da je s njima pričao "otvoreno". Dužnosnici Južne Koreje su na sastanku Kimu predali pismo predsjednika Moona u kojem Moon poziva Kima da nastavi prisustvovati svim budućim pregovorima i razgovorima.

KCNA je izvijestila da su Kim i predstavnici Južne Koreje razmijenili stajališta i postigli zadovoljavajuć dogovor po pitanju sadržaja pisma. Kim je kasnije dao naredbe svojim državnicima koje ovi imaju izvršiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:37