ODLUKA SUDA

Povijesna presuda: Sin ubio četiri učenika, sad je i majka osuđena za ta ubojstva

Tužitelji su je optužili da je nemarno dopustila sinu da posjeduje oružje i da je ignorirala znakove upozorenja

Jennifer Crumbley

 Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Porota je proglasila majku iz američkog Michigana krivom za ubojstvo iz nehaja jer nije spriječila svog sina da izvrši smrtonosnu pucnjavu u školi, piše BBC.

Jennifer Crumbley (45), je prvi američki roditelj osuđen za ubojstvo iz nehaja zbog masovne pucnjave koju je izvršilo njegovo dijete.

Tužitelji su je optužili da je nemarno dopustila sinu da posjeduje oružje i da je ignorirala znakove upozorenja.

Njezin suprug, James, suočen je s posebnim suđenjem za iste optužbe.

Izjasnio se da nije kriv.

Njihov sin, koji sada ima 17 godina, služi doživotnu kaznu zatvora jer je 30. studenog 2021. ubio četvero kolega iz razreda u srednjoj školi Oxford u Michiganu.

U pucnjavi je ozlijeđeno još sedam osoba.

Sudac je, obraćajući se porotnicima, rekao da je ovo vjerojatno "najteža stvar koju ste ikada učinili".

Gospođa Crumbley djelovala je bez emocija i gledala je ravno dolje dok je u utorak čitana presuda na sudu okruga Oakland.

Optužena je u četiri točke za ubojstvo iz nehaja, a svaka nosi maksimalnu kaznu od 15 godina.

Neki rođaci ubijenih u pucnjavi izrazili su olakšanje zbog presude.

"Narod je progovorio!", kazao je Buck Myre, otac Tatea Myrea, 16-godišnjaka ubijenog u pucnjavi za BBC.

"Možete se slagati ili ne slagati s ljudima, ali sustav tako treba funkcionirati."

image

Tužiteljica okruga Oakland Karen McDonald grli člana obitelji jedne od žrtava

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Pitanje u središtu suđenja bilo je je li majka mogla predvidjeti i spriječiti zločin sa smrtnim ishodom.

Gospođa Crumbley i njezin suprug James kupili su pištolj kojim se njihov sin služio samo nekoliko dana prije pucnjave.

Policija ih je optužila nekoliko dana nakon ubojstava. Policija je morala tragati za parom i pronašla ih je u industrijskoj zgradi u Detroitu nakon dojave.

Više od dvije godine držani su u okružnom zatvoru, bez mogućnosti plaćanja jamčevine.

U početku se roditeljima trebalo suditi zajedno, ali su u studenom tražili odvojena suđenja. Suđenje Jamesu Crumbleyju trebalo bi početi u ožujku.

Na njezinom suđenju, tužitelji su iznijeli dokaze da je Ethan Crumbley želio pomoć za mentalno zdravlje i da se žalio na halucinacije, ali su rekli da ga roditelji nisu liječili. Gospođa Crumbley je na suđenju rekla da nije mislila da njezin sin ima mentalnih problema.

Tog jutra kada se dogodila pucnjava, roditelji su prekinuli školski sastanak o uznemirujućem crtežu koji je njihov sin nacrtao za odlazak na posao i odbili su 15-godišnjaka odvesti kući.

Školski službenici poslali su ga natrag u razred ne provjerivši mu ruksak u kojem je bio pištolj.

Samo nekoliko sati kasnije ubio je Hanu St Julianu (14), Myre (16), te Madisyn Baldwin i Justina Shillinga, koji oboje imaju 17 godina.

Neki su stručnjaci sugerirali da bi slučajevi protiv Crumbleyjevih mogli dovesti do novih optužbi protiv roditelja djece koja su počinila masovna ubojstva.

Drugi su upozorili da je ovaj slučaj toliko neobičan da je malo vjerojatno da će imati šire posljedice.

"Ne bojim se da će ovo otvoriti vrata roditeljima koji će biti optuženi u slučaju običnog slučaja, ako tako nešto uopće postoji", rekao je Frank Vandervort, profesor prava sa Sveučilišta u Michiganu.

"Stvarno ne mislim da ćete vidjeti val optuženih roditelja, jer mislim da su činjenice u ovom slučaju tako jedinstvene i na neki način ekstremne."

Tužitelji su pokušali iznijeti isti slučaj tijekom dvotjednog suđenja, navodeći da je gospođa Crumbley ignorirala molbe svog sina za pomoć unatoč izražavanju zabrinutosti za njega u privatnim porukama.

Prikazali su poruke između gospođe Crumbley i muškarca s kojim je imala aferu u kojima je rekla - prije nego što je došla na školski sastanak na dan pucnjave - da se boji da će njezin sin učiniti "nešto glupo".

Kada je stala u vlastitu obranu na suđenju, gospođa Crumbley pokušala je okriviti svog supruga za pištolj kupljen njihovom sinu.

Rekla je porotnicima da je njezin suprug doveo njihova sina u trgovinu oružjem dan nakon Dana zahvalnosti kako bi mu kupili pištolj na dar.

Rekla je da se "nije osjećala ugodno" biti odgovorna za osiguranje pištolja i prepustila je Jamesu Crumbleyu da njime upravlja.

Suđenje gospođi Crumbley ponekad se pokazalo napetim, a tužitelji su tražili od optužene i njezinog odvjetnika da prestanu "jecati", jer su kršili zahtjev suca da oni na sudu kontroliraju svoje emocije.

"Nismo jecali niti pravili scenu", rekla je odvjetnica gospođe Crumbley, Shannon Smith, povisivši glas. "Sva šminka na mojim očima je još uvijek na meni."

Ethan Crumbley nikad nije svjedočio jer se od njega očekivalo da će se pozvati na svoje pravo iz Petog amandmana protiv samooptuživanja i odbiti svjedočiti.

Obitelji žrtava izrazile su frustraciju što se školski službenici nisu suočili s istim pravnim posljedicama kao gospodin i gospođa Crumbley.

"Zašto sustav ne dopušta ljudima da odluče kada su u pitanju propusti u školi?" rekao je Myre za BBC u utorak nakon presude.

Neovisna istraga objavljena prošle godine navodi višestruke propuste školskog sustava, uključujući dopuštanje Ethanu da se vrati u razred bez provjere ruksaka.

Školski okrug se obvezao da će revidirati i poboljšati svoje prakse i politike kao odgovor na izvješće, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:39