STRAVA U MICHIGANU

Povijesna presuda u Americi: Dječak u školi pobio četvero učenika, nakon majke osudili i njegovog oca

Slučaj protiv Crumbleyjevih prvi je put u SAD-u da su roditelji optuženi za ubojstvo iz nehata koje je počinilo njihovo dijete

 James Crumbley

 Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Otac napadača iz škole u Michiganu, koji je ubio četiri učenika, osuđen je za ubojstvo iz nehata.

Otac James Crumbley (47) ignorirao je potrebe mentalnog zdravlja svojeg 15-godišnjeg sina te mu kupio pištolj koji je on iskoristio u napadu u studenom 2021.

image

James Crumbley

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Slučaj protiv Crumbleyjevih prvi je put u SAD-u da su roditelji optuženi za ubojstvo iz nehata koje je počinilo njihovo dijete.

Podsjetimo, njihov sin Ethan je ubio školske kolege Tatea Myrea (16), Hanu Sveta Juliana (14), Madisyn Baldwin (17) i Justina Shillinga (17). U toj je pucnjavi ozlijeđeno još sedam osoba, piše BBC.

image

Tužiteljica s majkom jedne od žrtava

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Ethan sada služi doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Otac jedne od žrtava, Steve St Juliana, rekao je da je kazneni progon Crumbleyjevih samo početak kada je riječ o suočavanju s oružanim nasiljem u SAD-u.

- Naša djeca svakodnevno umiru u masovnim ubojstvima, a mi vrlo malo činimo po tom pitanju. Možemo poslati ljude na Mjesec, možemo izgraditi nebodere, ogromne spomenike, ali ne možemo zaštititi našu djecu u školama, rekao je.

Tužiteljica Karen McDonald je rekla da ova presuda ne vraća ubijenu djecu, no označava odgovornost.

- Ovi roditelji su mogli spriječiti tragediju uz vrlo mali napor, rekla je. Ranije ovog tjedna je također ovaj napad na srednju školu nazvala ‘spriječivim i predvidljivim‘, uz napomenu da su postupci Jamesa Crumbleya bili ‘rijetki i nečuveni‘.

Nije poduzeo ni najmanje mjere da mu sin ne bude prijetnja nakon što mu je poklonio poluautomatski pištolj, dodala je tužiteljica. Tužitelji su rekli i da roditelji nisu učinili dovoljno za mentalno zdravlje svojeg sina.

Toga jutra kada se dogodila pucnjava, roditelji su otišli sa školskog sastanka koji je održan zbog uznemirujućeg crteža njihovog sina kako bi išli na posao te su odbili sina odvesti kući. Školski službenici su ga zatim poslali natrag u razred, a nisu mu provjerili ruksak u kojem je bio pištolj.

image

James Crumbley

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Kada je čuo za pucnjavu, otac je dojurio kući s posla kako bi potražio oružje. Njegova odvjetnica Mariell Lehman je ustvrdila da on nije imao pojma da mu sin ima probleme i poteškoće.

Crumbley nije ni svjedočio, no njegova supruga jest, a u svom je svjedočenju za sve pokušala okriviti supruga.

- Roditelji i vlasnici oružja imaju odgovornost spriječiti djecu da pristupe smrtonosnom oružju, rekao je Nick Suplina iz grupe za zagovaranje sigurnosti oružja.

Roditelji mladića su optuženi nekoliko dana nakon napada. U početku im se trebalo suditi zajedno, no zatim su tražili odvojena suđenja.

image

James Crumbley

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:07