‘SLOMLJEN‘ I SULTAN

Povijesni dan: NATO više nema ranjive točke, a ruska enklava je okružena sa svih strana!

Turski je predsjednik shvatio i da na planu ruske agresije Ukrajine dolazi do promjena

Poljski vojnici kod ruske granice

 Wojtek Radwanski/Afp

Ovo je povijesni korak koji čini sve NATO-ove saveznike snažnijima i sigurnijima, objavio je na Twitteru u ponedjeljak navečer Jens Stoltenberg, glavni tajnik Saveza. Apsolutno točno, iako će NATO-ov summit u Vilniusu donijeti niz važnih, pa i povijesnih odluka, konačno rušenje turske blokade ulasku posljednje nordijske zemlje u Savez najvažniji je rezultat. Linija od Arktika do Crnog mora sada nema ranjive točke, a strategijska se situacija iz temelja mijenja Rusiji jer je njezina eksklava Königsberg, kojoj je dala ime Kalinjingrad, sada okružena članicama Saveza, što joj je minimiziralo važnost i vrijednost.

Recep Tayyip Erdoğan odigrao je rizičnu, ali donekle uspješnu igru. Prije više od godinu dana počeo se protiviti ulasku Finske i Švedske u NATO, tvrdeći da ova potonja pruža utočište teroristima i misleći pritom na kurdsku zajednicu u toj zemlji. Stockholm je učinio mnogo kako bi ublažio zabrinutosti Ankare, a ostale su zemlje s pravom prigovarale Erdoğanu jer je njegova definicija terorista pretjerano široka i uključuje sve koji mu se protive. Sultan, kako ga od milja zovemo a njemu to ne smeta, odlučio je iskoristiti Švedsku kao pregovarački adut dok je Finsku u međuvremenu pustio u Savez.

Primarni je cilj bio osigurati da mu SAD isporuči nove borbene zrakoplove F-16. Američki predsjednik Joe Biden bio je sklon tome, ali Kongres se usprotivio. Aslı Aydıntaşbaş iz instituta Brookings u The Washington Postu piše: "Prema mojim izvorima, Bijela je kuća postigla napredak tijekom vikenda u uvjeravanju čelnika Kongresa - posebice predsjednika Odbora za vanjske poslove Senata Roberta Menendeza (demokrat) - da je bolje zadržati Tursku unutar NATO-a odobravajući prodaju." Moglo bi to djelovati kao sultanova pobjeda, ali zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 ostao je bez najmodernijih borbenih zrakoplova F-35 koje imaju drugi NATO-ovi saveznici, a sad ih kupuje Njemačka. Utješna nagrada, dakle.

Kritična masa

Turski je predsjednik shvatio i da na planu ruske agresije Ukrajine dolazi do promjena, pobuna Jevgenija Prigožina, vlasnika plaćeničke skupine Wagner, signalizirala je moguće slabosti ruskog sustava, a ne treba dvojiti da je pročitao poruku Jakea Sullivana, savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, da i u Beijingu/Pekingu raste kritična masa zagovaratelja završetka agresije. Poziva stoga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, najavljuje novi sastanak s Putinom, ali i diplomatsku borbu radi opstanka sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji istječe 17. srpnja, a Moskva opet, po običaju, prijeti da ga neće obnoviti. Poseže sultan za novom pregovaračkom taktikom, u nedjeljnom razgovoru s američkim predsjednikom Bidenom traži političku deklaraciju EU o članstvu Turske. To ne dolazi u obzir, ali ostavlja prostor dogovoru koji je postignut tijekom trostranog razgovora u ponedjeljak - Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, švedski premijer Ulf Kristersson i turski predsjednik Erdoğan.

"Švedska i Turska dogovorile su jačanje ekonomske suradnje Zajedničkim gospodarskim i trgovinskim odborom Turske i Švedske (JETCO). I Turska i Švedska nastojat će maksimizirati mogućnosti povećanja bilateralne trgovine i ulaganja. Švedska će aktivno podržati napore da se ponovno oživi proces pristupanja Turske EU, uključujući modernizaciju carinske unije EU-Turska i liberalizaciju viznog režima."

Umjesto članstva, promjene sporazuma slobodne trgovine i mogući lakši ulazak Turkinja i Turaka u članice EU, što je dijelom i posljedica razgovora turskog predsjednika i Charlesa Michela, predsjednika Europskog vijeća. Nije neki poseban uspjeh. Ali, dovoljno da u turskim medijima upravo taj dio dobije poseban naglasak.

Utorak ujutro stiže glas koji smo čekali. Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova, izjavljuje da Budimpešta "podržava pristupanje Švedske NATO-u i ostaje čisto tehničko pitanje zatvoriti dugotrajni proces ratifikacije u parlamentu". Iz mađarskog parlamenta u utorak poručuju kako čekaju razgovor premijera Viktora Orbána s turskim predsjednikom i da će nakon toga odlučivati o sjednici na kojoj bi ratificirali članstvo Švedske. Ni u jednoj od tih izjava nema podsjećanja na prijašnje prijetnje mađarskog političkog vrha da će tek vidjeti što s ratifikacijom jer je "Švedska loše govorila o mađarskoj demokraciji". I Finska je, pa su joj ratificirali članstvo. Većina članica EU i NATO-a loše govori o mađarskoj demokraciji jer je u lošem stanju.

Sramotno je ovo podložništvo vrha mađarske politike koje se kukavički sakrilo iza Turske, uvjereno da Ankara neće bez velikih ustupaka odustati od blokade. Podložništvo ne prema Turskoj, nego prema Moskvi čijeg je ministra zdravstva Mihaila Muraška 5. srpnja u Budimpešti primio - Szijjártó. Koji je u travnju bio u Moskvi kako bi pregovarao o opskrbi energentima, plinom, naftom i nuklearnim gorivom. Istodobno se Mađarska žali Bruxellesu kako su cijene transporta nafte JANAF-om previsoke.

Sve to samo da bi Orbán, nada se, nakon rata u Ukrajini opet dobio ruske energente po niskim cijenama kako bi on i njegova klika mogli na račun toga zarađivati. Ne razmišljajući, primjerice, da Ukrajina gotovo sigurno neće obnoviti ugovore o transportu ruskih energenata. JANAF, Viktore, JANAF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:04