NOVA PRAVILA

Povijesni dogovor G7 o uvođenju globalnog minimalnog poreza korporacijama: ‘Stiže pravda za radni narod!‘

O globalnom minimalnom porezu raspravlja se već dugo, a dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću njoj je dao potrebni zamah
Sastanak ministara financija zemalja skupine G7 u Engleskoj
 Stefan Rousseau/POOL/AFP

“Skupina G7 objavila je u subotu da se dogovorila podržati nova pravila za oporezivanje kompanija koje posluju na međunarodnoj razini u važnom koraku prema globalnom sporazumu koji će osigurati minimalnu stopu koju traži Bidenova administracija”, napisao je The Wall Street Journal koji nije pobornik te mjere. Dogovor predstavlja temelj za globalni sporazum koji bi bio postignut sljedećeg mjeseca.

“Nakon godina rasprava, ministri G7 postigli su povijesni dogovor da reformiraju globalni porezni sustav”, zadovoljno je objavio Rishi Sunak, ministar financija Ujedinjene Kraljevine koja ove godine predsjeda skupinom G7.

Izazovi digitalizacije

Koju čine još Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD. S kojima su na sastanku bili i čelnici MMF-a, Svjetske banke, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD, u koji Hrvatska želi ući) i Euroskupine (u koju Hrvatska također želi ući).

U objavljenom priopćenju nakon sastanka ta je mjera, koja je odmah postala prijelomna vijest, tek šesnaesta točka. Što ne govori o njezinoj važnosti, nego je lukav komunikacijski trik: tko god želi pročitati što u njoj točno piše, mora pogledom prijeći i preko ostalih točaka. A to su: Izgradnja snažnog, održivog, uravnoteženog i uključivog globalnog ekonomskog oporavka; Transformativni napor u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti; Kontinuirana podrška zemljama s niskim prihodima i ranjivima...

Odluka o porezu se krije pod naslovom “Oblikovanje sigurne i prosperitetne budućnosti za sve” i glasi: “Snažno podržavamo napore koji se vode kroz Inkluzivni okvir G20/OECD za rješavanje poreznih izazova koji proizlaze iz globalizacije i digitalizacije privrede i usvajanje globalnog minimalnog poreza. Obvezujemo se postići pravično rješenje za alokaciju prava oporezivanja, pri čemu su zemljama tržišne ekonomije (Narodna Republika Kina nema status tržišne ekonomije) dodijeljena prava oporezivanja na najmanje 20% dobiti koja prekoračuje 10% marže za najveća i najprofitabilnija multinacionalna poduzeća. Osigurat ćemo odgovarajuću koordinaciju između primjene novih međunarodnih poreznih pravila i uklanjanja svih poreza na digitalne usluge i ostalih relevantnih sličnih mjera za sve tvrtke. Također se obvezujemo na globalnu minimalnu poreznu stopu od najmanje 15% za svaku zemlju pojedinačno. Slažemo se o važnosti paralelnog napredovanja sporazuma na oba stupa i radujemo se postizanju sporazuma na srpanjskom sastanku ministara financija G20 i guvernera središnjih banaka.”

Važni stupovi

“Oba stupa” se odnose na ranije odluke OECD-a: Stup 1 je “pridržavanje koncepta neto oporezivanja prihoda, izbjegavanje dvostrukog oporezivanja (koje imaju Hrvatska i SAD) te biti što moguće jednostavniji i upravljiviji“. Laički rečeno, OECD je utvrdio da tvrtke ne plaćaju dovoljno poreza u jurisdikcijama u kojima imaju aktivnosti okrenute tržištu.

Stup 2 bi omogućio "pravo na oporezivanje" tamo gdje druge jurisdikcije nisu izvršile svoja osnovna prava oporezivanja ili je plaćanje podložno niskim razinama efektivnog oporezivanja. U osnovi, Stup 2 nastoji uspostaviti minimalnu razinu oporezivanja multinacionalnih tvrtki koje posluju širom svijeta.

Janet Yellen, američka ministrica financija, nije krila zadovoljstvo nakon postignutog dogovora ponavljajući tezu da bi “globalni minimalni porez okončao utrku prema dnu kad je riječ o oporezivanju poduzeća i osigurao pravednost za srednju klasu i radne ljude u SAD-u i širom svijeta".

O tom se porezu raspravlja već dugo, a dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću došlo je i do obrata jer je pokrenuo promjenu stava Washingtona koji ne samo da je podržao taj proces, nego mu je dao i potreban zamah.

G7 konačno definira pravila za 21. stoljeće

"Po prvi put nakon niza godina, članice G7 u stanju su definirati pravila za međunarodni sustav 21. stoljeća", rekao je Bruno Le Maire, francuski ministar financija.

"Četiri se godine borimo na svim europskim i međunarodnim forumima, ovdje na G-7 i G-20 za pravedno oporezivanje digitalnih divova i za minimalni porez na dobit", zaključio je svoje oduševljenje francuski ministar.

Bloomberg u analizi navodi da dogovor o formulaciji "at least" ("najmanje" u mom prijevodu) 15% ostavlja manevarski prostor u širim razgovorima koji će uključivati oko 140 država o tome kako preraditi pravila kako bi se multinacionalnim kompanijama onemogućilo prebacivanje dobiti u jurisdikcije s niskim porezima.

Ovim dogovorom američka strana dobiva važan pregovarački argument u Kongresu oko zakona o infrastrukturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:51