9. KRUG PREGOVORA

Povijesni dogovor: Indija i Kina postupno će povlačiti vojnike s dijela granice na Himalaji

Bliske borbe na granici Sikkima u svibnju ponovo su potaknule napetost na granici dviju zemalja s najvećim brojem stanovnika u svijetu.
Jezero Pangong, točka prijepora
 Pacific Press/Ddp Usa/Profimedia

Indija je u četvrtak priopćila da se s Kinom dogovorila o obostranom i o koordiniranom "povlačenju" s dijela njihove sporne granice na Himalaji ne bi li smanjile napetost što je između dviju nuklearnih sila porasla nakon krvava sukoba u lipnju prošle godine.

Indijski ministar obrane Rajnath Singh rekao je da će na temelju dogovora postignutog s Pekingom za područje jezera Pangonga u Ladakhu "dvije strane postupno, koordinirano i uz provjeru prekinuti raspoređivanje" svojih vojnika.

Dogovor je postignut u prigodi devetog kruga vojnih pregovora na visokoj razini. Idući sastanak održat će se nakon "potpunog povlačenja", dodao je.

Bliske borbe na granici Sikkima u svibnju ponovo su potaknule napetost na granici dviju zemalja s najvećim brojem stanovnika u svijetu.

U lipnju je najmanje 20 indijskih vojnika i nepoznat broj kineskih poginulo u sukobu na njihovoj granici na Himalaji, u Ladakhu.

Crta stvarne kontrole (LAC), stvarna granica između Indije i Kine, nije ispravno označena.

Dogovor treba omogućiti "stvarni povratak na stanje prije početka neprijateljstva prošle godine", rekao je Singh u parlamentu. Ministar je ipak istaknuo da "ni u čemu nisu popustili".

Usto je kazao da je povlačenje počelo u srijedu i da su sada na redu "obostrane i recipročne mjere", napose što se tiče povlačenja iz objekata sagrađenih nakon travnja i obustave vojnog djelovanja, pa tako i ophodnja, sjeverno od jezera Pangonga.

Dan ranije je glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian u kratkom komentaru rekao da su vojske s obje strane bojišnice "10. veljače počele organizirati usklađeno i planirano povlačenje".

D.S. Hooda, umirovljeni indijski časnik koji je do 2016. bio na čelu indijskog Sjevernog zapovjedništva, rekao je za AFP da je dogovor "dobar početak željenog procesa povlačenja".

Po njegovim riječima, dogovor je u skladu sa zahtjevima New Delhija za "obnovu statusa quo".

"Privremeno ukidanje ophodnja (...) po mom mišljenju je dobra stvar. Sukob ophodnja ne bi popravio situaciju. Čini mi se da je ona sada uravnotežena s obiju strana", dodao je Hooda za France Presse.

Nakon borba prsa u prsa 15. lipnja prošle godine, visoki dužnosnici kineske i indijske vojske sastali su se i dogovorili da će raditi na smirivanju napetosti.

Obje zemlje su ipak na to područje poslale još desetke tisuća vojnika i teško oružje.

Zadnji put su se dvije zemlje otvoreno sukobile u munjevitom ratu 1962. u kojemu je kineska vojska brzo porazila indijske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11