BORBA ZA JEDNAKOST

Povijesni pravorijek: Meksički vrhovni sud kriminalizaciju pobačaja proglasio neustavnom

‘Odsad više neće biti moguće kazneno goniti ženu koja pobaci u slučajevima koje potvrdi ovaj sud‘
Pristaše legalizacije pobačaja sudjeluju u demonstracijama u okviru Međunarodnog dana sigurnog pobačaja u Guadalajari
 Ulises Ruiz/AFP

Meksički Vrhovni sud u utorak je jednoglasno ocijenio neustavnom kriminalizaciju pobačaja što je velika pobjeda branitelja ženskih reproduktivnih i ljudskih prava u vrijeme kada se u Sjedinjenim Državama zaoštravaju zakoni u tom području.

Odluka za koju su glasali svi članovi suda otvara put za pristup pobačaju svim ženama u zemlji.

"Ovo je još jedan korak u povijesnoj borbi za jednakost (žena), za dostojanstvo i puno uživanje njihovih prava", rekao je predsjednik suda Arturo Zaldivar.

"Odsad više neće biti moguće, a da se ne naruše načela suda i Ustava, kazneno goniti ženu koja pobaci u slučajevima koje potvrdi ovaj sud", istaknuo je Arturo Zaldivar.

Sud je dva dana zasjedao u punom sastavu kako bi ispitao ustavnost članaka kaznenog zakona države Coahuile, na sjeveru Meksika, koja kažnjava žene koje pobace, izričući kaznu do tri godine zatvora.

Svih deset sudaca proglasilo je te članke neustavnima.

Meksiko je savezna država u kojoj su države autonomne u donošenju zakona, ali oni mogu biti poništeni ako su protivni odlukama Vrhovnog suda kao što se dogodilo u utorak.

Grad Meksiko je depenalizirao pobačaj do 12 tjedana trudnoće 2007. godine i pobačaj je praktički besplatan u gradskim bolnicama.

Države Oaxaca, Veracruz i Hidalgo također su depenalizirale pobačaj do 12 tjedana trudnoće.

Odluka meksičkog Vrhovnog suda otvara vrata za oslobađanje iz zatvora žena koje izdržavaju kaznu jer su pobacile.

Odluka također može potaknuti žene iz Sjedinjenih Država kao što je Teksas, gdje je prošli tjedan stupio na snagu zakon o zabrani pobačaja, da otputuju u Meksiko kako bi pobacile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 09:34