MULTIETNIČKA ZEMLJA

Povijesni preokret u SAD-u: Po prvi put rodilo se više djece manjina od onih bijelaca

In this Tuesday Oct. 11, 2011 photo, a newborn North Korean baby girl lies in crib in her mother's hospital room inside Pyongyang Maternity Hospital in Pyongyang, North Korea. (AP Photo/David Guttenfelder)
 AP

WASHINGTON- U Sjedinjenim se Državama po prvi put rodilo više djece manjina od onih bijelaca, po posljednjim statističkim podacima koji će biti službeno objavljeni kasnije u četvrtak, prenosi New York Times.

Rođenja svih manjinskih skupina u SAD-u predstavljala su u statističkoj godini koja je završila prošlog srpnja 50,4 posto od ukupnog broja rođenih, što je prvi puta u povijesti SAD-a, piše New York Times.

Takav se obrat dugo se očekivao, ali nitko nije bio siguran kada će stići i označiti prekretnicu za naciju koju su osnovali bijeli Europljani i koja se dugo mučila s pitanjima rasa, ropstva, ljudskih prava i u posljednjim godinama s često žučljivim debatama oko ograničavanja imigracije.

Bijelaca danas u SAD-u ima 63,4 posto i još će ostati u većini neko vrijeme, ali za razliku od bijele populacije koja stari, doseljenici i potomci doseljenika iz Latinske Amerike su na vrhuncu fertiliteta (prosječno 27 godina), piše list pozivajući se na demografa Jeffreya Passela iz Hispanoameričkog centra Pew. Između 2000. i 2010. broj hispanoameričkih beba rođenih u SAD-u premašio je broja novih doseljenika u zemlju, prema tom demografu.

Taj povijesni preokret između bijelaca i djeca drugih zajednica u SAD-u predstavlja "prijelaz iz kulture kojom dominiraju uglavnom bijelci u globaliziranu i multietničku zemlju", kazao je William Frey s institutta Brookings.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:11