ALŽIR

Povijesni susret nakon nekoliko godina hladnoće: Sastali se palestinski predsjednik i vođa Hamasa

Abbas i Haniyeh borave u Alžiru kako bi prisustvovali svečanostima povodom obilježavanja 60. godišnjice neovisnosti Alžira

Mahmud Abbas, Abdelmajid Tebboune i Ismail Haniyeh

 Mohamed Al-hammadi/Afp

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune organizirao je u utorak u Alžiru "povijesni" sastanak, koji dolazi nakon "nekoliko godina hladnoće", između palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamasa Ismaila Haniyeha izvijestila je alžirska nacionalna televizija.

Sastanku su nazočili i predstavnici palestinskih vlasti i pokreta Hamas, navodi isti izvor.

Abbas i Haniyeh borave u Alžiru kako bi prisustvovali svečanostima povodom obilježavanja 60. godišnjice neovisnosti Alžira.

Hamas i stranka Fatah Mahmouda Abbasa su u sukobu od 2007. godine kada su islamisti nakon krvavih sukoba preuzeli kontrolu nad Gazom.

Čak i danas, Palestinska uprava kojom dominira Fatah nalazi se na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje živi više od 2,8 milijuna Palestinaca, dok je pojas Gaze, mikroteritorij od 2,3 milijuna stanovnika pod izraelskom blokadom, i dalje pod kontrolom Hamasa.

Tebboune je primivši Abbasa u Alžiru u prosincu 2021. pokrenuo inicijativu za promicanje pomirenja između Fataha i Hamasa, ali to nije rezultiralo približavanjem dviju suparničkih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:45