NEKI SVEJEDNO NISU ZADOVOLJNI

Povijesni trenutak: Italija ozakonila istospolne zajednice

Senat je odobrio zakon još u veljači, a u srijedu navečer je zakon izglasan u parlamentu
 REUTERS/Alessandro Bianchi

Nakon desetljeća borbe grupa za prava homoseksualaca i mjeseci političkog pregovaranja, talijanski je parlament donio zakon o građanskim zajednicama istospolnih parova. Za zakon je glasalo 372 zastupnika, protiv 55, a suzdržanih je bilo 99. Glasanje je popraćeno gromoglasnih pljeskom u parlamentu, a kod Trevi fontane u Rimu su se okupili ljudi sa zastavama duginih boja kako bi obilježili ovaj trenutak javlja The New York Times.

Ovo je povijesni trenutak za naciju u kojoj dominiraju katolici gdje još uvijek drži do obiteljskih tradicionalnih vrijednosti. Ovoje i pobjeda za talijanskog premijera Mattea Renzija koji podržava ovaj zakon.

Gotovo svaka zapadna država je legalizirala istospolne brakove ili neku vrstu istospolnih zajednica za homoseksualce. Italija je država u kojoj je ova tema izazvala mnoge kontroverze i čekao se posljednji trenutak kako bi se donio odgovarajući zakon.

Zagovornici istospolnih zajednica žalili su se da zakon ne daje svu ravnopravnost kao brakovima. Ne dozvoljava osobi u takvoj zajednici da posvoji partnerovo ili partneričino biološko dijete. Odredba o usvajanju pokćerke ili posinka je oštro kritizirana od strane katoličke crkve i nekih desnih stranaka pa je taj dio zakona izbačen.

Senat je odobrio zakon još u veljači, no trebao je proći finalno glasanje u parlamentu što se dogodilo u srijedu navečer. Stručnjaci ovu odluku nazivaju povijesnom.

„Zid protiv ljudskih prava u ovoj državi koji je većim dijelom podignut od strane Vatikana je pao i upravo je zbog toga ova odluka povijesno i politički važna“ rekao je Franco Grillini, jedan od poznatijih odvjetnika u Italiji i odvjetnik za prava homoseksualaca. Ipak, najavljuje da borba ide dalje jer oni žele i da istospolni brakovi budu odobreni u Italiji kao što je slučaj u mnogim zapadnim zemljama.

Prošlo je gotovo 30 godina od kad su zakonodavci predložili donošenje zakona o građanskim zajednicama u Italiji. Iako je Vatikan pod vodstvom pape Franje izrazito otvoren prema nekim socijalnim pitanjima, još uvijek su strogo protiv prepoznavanja istospolnih zajednica kao zakonitih i time su utjecali na autore zakona.

S druge strane postojao je pritisak Europskog suda za ljudska prava koji je prošle godine donio odluku da je Italija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije donijela odredbu o istospolnim zajednicama.

„Talijanski zakonodavci su uvijek kaskali za drugima kad su u pitanju obiteljska tematika“ rekla je umirovljena profesorica Chiara Saraceno te dodala da su Talijani spremni za ovo.

Iako je većina zadovoljna zakonom jer, kako kažu, „bolje i to nego ništa“, neki nisu sretni jer kažu da je to „zakon koji je trebalo donijeti prije 20 godina i nije usklađen sa suvremenim zakonodavstvom drugih država“.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella treba samo potpisati zakon, što je inače puka formalnost piše The New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:13