VELIKI KORAK

Povijesni uspjeh Britanaca: Po prvi put proizveli više struje pomoću vjetra nego plina

Britanci su si zadali za cilj da do 2035. godine kompletna proizvodnja električne energije u potpunosti bude bez emisija CO2.

Vjetroelektrana u Walesu

 Jonathan Nicholson/Nurphoto Via Afp

U Velikoj Britaniji je po prvi put proizvodnja električne energije pomoću vjetroturbina nadmašila onu dobivenu izgaranjem plina, piše BBC.

U prva tri mjeseca ove godine čak trećina električne energije stigla je iz vjetroelektrana, pokazalo je istraživanje Imperial Collegea u Londonu. No, to nije sve. Portal National Grid također je potvrdio da je u travnju proizvedena rekordna količina električne energije iz solarnih elektrana.

Velika Britanija si je zadala za cilj da do 2035. godine kompletna proizvodnja električne energije u potpunosti bude bez emisija CO2.

‘Još uvijek postoje mnoge prepreke da naša električna mreža u bude u potpunosti neovisna o fosilnim gorivima, no to što su vjetroelektrane po prvi puta nadmašile plin, veliki je korak‘, rekao je Iain Staffell s Imperial Collega i glavni autor izvješća.

Većina energije vjetra u Velikoj Britaniji dolazi iz vjetroelektrana na moru. Instaliranje novih vjetroturbina na kopnu u Engleskoj je zapravo zabranjeno od 2015.

Prema trenutnim pravilima, tvrtke se mogu prijaviti samo za izgradnju kopnenih vjetroturbina na zemljištu koje je posebno određeno za tu namjenu. No, premijer Rishi Sunak pristao je u prosincu ublažiti ova ograničenja kako bi se ubrzao razvoj vjetroelektrana.

Znanstvenici kažu da je prelazak na obnovljivu energiju ključan za suzbijanje utjecaja klimatskih promjena koji se već osjećaju posvuda na svijetu.

Energija sunca i vjetra zabilježile su značajan rast u Velikoj Britaniji. U prvom tromjesečju 2023. čak 42 posto električne energije u toj zemlji dolazilo je iz obnovljivih izvora energije, a 33 posto iz fosilnih goriva poput plina i ugljena. Ipak, BBC je nedavno otkrio da su projekti zelene energije vrijedni milijarde funti zapeli zbog kašnjenja sa spajanjem na mrežu.

Neke nove solarne i vjetroelektrane čekaju i po 10 i 15 godina na priključenje zbog nedostatka kapaciteta u energetskom sustavu. Obnovljiva energija pokriva samo 18 posto ukupnih energetskih potreba Velike Britanije. Proizvodnja, transport i grijanje još uvijek se uvelike oslanjaju na fosilna goriva.

Trenutačno većina kućanstava u Velikoj Britaniji koristi plin za grijanje, no vlada nastoji u kućanstva uvesti dizalice topline koje koriste električnu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:32