SNIMKE NASILJA

Povjerenica Europske Komisije za unutarnje poslove: ‘Iznimno sam zabrinuta‘

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima muškarci s fantomkama tjeraju migrante iz Hrvastke preko rijeke Korane.
Ylva Johannson
 Stephanie Lecocq/AFP

Povjerenica Europske Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson prozvala je izvješća o nasilju prema migrantima šokantnima.

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima muškarci s fantomkama tjeraju migrante iz Hrvastke preko rijeke Korane. Pritom ih udaraju palicama kakve inače koriste pripadnici interventne policije. Na snimkama se mogu razaznati jakne slične upravo spomenutoj policiji, prenosi HINA.

"Iznimno sam zabrinuta jer mi se čini da se provodi orkestracija nasilja nad migrantima. Moramo provesti detaljnu istragu", rekla je Johannson.

Smatra kako postoje uvjerljivi dokazi za zlouporabu europskih sustava te traži temeljitu istragu o izvješčima o nasilju i zlouporabi europskih sredstava.

Za četvrtak navečer najavljen je razgovor s grčkim ministrom za migracije i azil, Notisom Mitarachijem te hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji tvrdi da je istraga već pokrenuta.

“Ta izvješća su vrlo štetna za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zlouporabe europskih fondova. Stoga se o tome mora provesti istraga”, rekla je Johansson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:35