NASILJE NAD MIGRANTIMA

Povjerenica Johansson zadovoljna reakcijom Hrvatske: ‘Uzeli su to iznimno ozbiljno, ministar je šokiran!‘

Johansson je održala sastanke u četvrtak navečer s ministrom Božinovićem i grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarachijem
Ylva Johansson
 Aris Oikonomou/AFP

Povjerenica Europske komisije Ylva Johansson izrazila je u petak zadovoljstvo sastankom s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i najavljenom istragom o izvješćima o nezakonitom protjerivanju migranata te nezadovoljstvo grčkom reakcijom.

“Moram reći da je hrvatska vlada to uzela iznimno ozbiljno. Oni će odmah pokrenuti istragu. Ministar je šokiran. Mislim da rade stvari onako kako treba s jasnim stajalištem da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove.

Johansson je održala sastanke u četvrtak navečer s ministrom Božinovićem i grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarachijem.

Više europskih medija u srijedu navečer objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriju Hrvatske te u Grčkoj. Snimke, napravljene pomoću dronova, pokazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na uniforme hrvatske policije kako protjeruju ljude prema Bosni i Hercegovini.

Povjerenica Johansson rekla je u petak po dolasku na sastanak ministara unutarnjih poslova država članica da će Hrvatska provesti istragu i za to koristiti neovisni mehanizam nadzora koji je Komisija uspostavila zajedno s Hrvatskom.

“To je pravi odgovor na to”, istaknula je.

S druge strane, Johansson je izrazila nezadovoljstvo grčkom reakcijom na medijska izvješća o nasilju.

“Moj je razgovor s grčkim ministrom bio drugačiji. Jasno sam dala do znanja da nećemo prihvatiti to da grčka vlada ne poduzima istrage oko ovih optužbi”, rekla je povjerenica.

Kazala je da je potrebno štiti vanjske granice ali da se pritom moraju očuvati europske vrijednosti - vladavina prava i temeljna prava.

Glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz u četvrtak je, odgovarajući na pitanje novinara što će se poduzeti ako se dokaže da je Hrvatska novac koja je dobila iz europskih fondova za nadzor granice koristila za smještaj osoblja koji je sudjelovao u prisilnim protjerivanjima migranata, najavio istragu o tome.

“Pozorno pratimo kako se troši europski novac i ako se utvrdi da se trošio za nezakonite radnje, onda može doći do suspenzije plaćanja ili do novčanih kazni ili zahtjeva za povrat novca”, rekao je Jahnz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:48