MIGRANTSKA KRIZA

POVJERENICA VIJEĆA EUROPE ZA LJUDSKA PRAVA UPOZORILA Grčka mora poboljšati prihvat migranata

Ilustracija / Migranti u Grčkoj
 AFP

"Grčka mora što prije donijeti mjere za definiranje dugoročne politike kako bi poboljšala prihvat i integraciju migranata", rekla je u četvrtak povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović.

"Grčke vlasti moraju se što prije pozabaviti lošim higijenskim uvjetima i psihološkim problemima (...) koji prijete zdravlju tražitelja azila i migranata na otocima", ocijenila je Dunja Mijatović koja je početkom lipnja posjetila tu zemlju.

Nedovoljno zahoda i vodenih čvorova

U kampovima za registraciju i prihvat smještenim na otocima u Egejskome moru, među kojima na Lezbosu, živi ukupno 31.000 ljudi a ima 6.000 mjesta. I dalje nema dovoljan broj zahoda i vodenih čvorova.

Povjerenica je ujedno izrazila zabrinutost zbog odluke grčke vlade o protjerivanju tisuća izbjeglica koji žive u socijalnim stanovima.

Novi grčki zakon o azilu koji je stupio na snagu s 1. lipnja, smanjio je sa šest mjeseci na mjesec dana razdoblje tijekom kojega izbjeglice koji su dobili azil mogu ostati u tim stanovima koje financira EU u okviru programa stambenog zbrinjavanja ESTIA koji vodi Visoko povjereništvo za izbjeglice (HCR).

Više od 11.200 izbjeglica mora izaći iz tih stanova, navodi grčko ministarstvo za migracije.

Ta bi ih odluka mogla "pretvoriti u beskućnike", ocijenila je povjerenica.

Pozvala je "grčke vlasti da im pomognu te da osmisle i provode dugoročnu politiku integracije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:26