OPASNOST OD TERORIZMA

POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA SIGURNOST 'Napad kakav se dogodio na Novom Zelandu mogao bi se dogoditi i u EUropi'

 REUTERS/SNPA/Martin Hunter / REUTERS

Povjerenik za sigurnosnu uniju u EK, Britanac Julian King, u petak je rekao kako se ne može isključiti da bi se napad poput onog koji je izveden u Christchurchu na Novom Zelandu mogao dogoditi i u Europi, iako su dosad iza takvih napada na Starom kontinentu uglavnom stajali islamistički ekstremisti.

King je tijekom službenog posjeta Ljubljani, na Fakultetu političkih znanosti, teroristički napad izveden u petak u Christchurchu u kojemu je ubijeno najmanje 49 osoba nazvao groznim događajem. "Svi smo u mislima s obiteljima poginulih i svima koji su pogođeni tim napadom", kazao je King.

Iako je naglasio da su u Europi najčešći teroristički napadi islamističkih ekstremista, nije isključio niti druge oblike terorizma, poput terorizma desnih ekstremista kakvim se za sada smatra i napad u Christchurchu.

Podsjetio je da je britanska političarka i parlamentarka Jo Cox bila 2016. jedna od žrtava desničaskog ekstremista.

King je rekao da je suradnja među europskim državama u borbi protiv terororizma već pojačana, među ostalim jačim kontaktima snaga sigurnosti pojedinih država.

Suradnjom na europskoj razini vodi se i borba protiv radikalizacije i novačenja ekstremista preko interneta, no na području protuterorističkih aktivnosti treba još mnogo toga uraditi, kazao je King.

U raspravi na ljubljanskom fakultetu, ali i u razgovorima sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova Boštjanom Poklukarom, te predstojnicima slovenskih obavještajnih službi, bilo je riječi i o kibernetskoj sigurnosti, te naporima za jačanje suradnje oružanih snaga na razini EU-a, pitanju migracija, a Kinga je zanimalo i stanje u regiji.

Poklukar je u razgovoru s Kingom istaknuo da je Slovenija sigurna država koja osigurava "visoku zaštitu šengenske granice", prenijeli su slovenski mediji.

Pri tome je Poklukar upozorio na pogoršavanje sigurnosne situacije u regiji zapadnog Balkana, no istaknuo je da je suradnja s državama na tom području za Sloveniju od izuzetne važnosti, te da se tome daje prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 08:27