WTO U KRIZI

Povjerenik Hogan odustao od kandidature za glavnog diretkora Svjetske trgovinske organizacije

O tome je obavjestio predsjednicu Komisije i s njezinim pristankom vraća se na dužnost povjerenika za trgovinu
Phil Hogan
 Alexandros Michailidis/Alamy/Alamy/Profimedia

Povjerenik za trgovinu Irac Phil Hogan objavio je u ponedjeljak da se neće natjecati za položaj glavnog direktora Svjetske trgovinske organizacije.

"Odlučio sam da se neću kandidirati za položaj glavnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO). O tome sam obavjestio predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen i s njezinim pristankom vraćam se odmah na dužnost povjerenika za trgovinu", stoji u izjavi povjerenika Hogana.

Hogan je početkom ovoga mjeseca izjavio da "razmatra mogućnost da bude kandidat" za novog glavnog direktora WTO-a. Zbog toga se posljednjih tjedana odbijao pojavljaviti u javnosti u svojstvu povjerenika.

Osim Hogana, kao potencijalni kandidati iz Europe za taj položaj spominju se bivši povjerenik za trgovinu, Britanac Peter Mendelson, španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez i nizozemska ministrica vanjske trgovine Sigrid Kaag.

Sadašnji glavni direktor WTO-a, Brazilac Roberto Azavedo najavio je da krajem kolovoza napušta tu dužnost, zbog obiteljskih razloga. Azevedo je na čelu WTO-a sedam godina, a ostavkom će mu drugi mandat biti skraćen za godinu dana.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u ozbiljnoj krizi zbog napetosti između SAD-a i ostalih zemalja članica.

Od prosinca 2019. WTO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži opsežne reforme WTO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvaćajući kompromisne prijedloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a.

Dodatni je problem što su trgovinske napetosti između SAD-a, Kine i Europske unije otvorile pitanja o održivosti globalnih trgovinskih propisa koje WTO zastupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39