NOVO-STARO IME

Povratak koji je sve zatekao: David Cameron imenovan novim britanskim ministrom vanjskih poslova!

Sunak je proveo rekonstrukciju vlade nakon što je smijenio ministricu unutarnjih poslova Suellu Braverman koja ga je kritizirala

David Cameron

 Justin Tallis/Afp

Bivši britanski premijer David Cameron imenovan je u ponedjeljak novim ministrom vanjskih poslova u vladi premijera Rishija Sunaka.

David Cameron (57) bio je britanski premijer od 2010. do 2016., a podnio je ostavku nakon referenduma o brexitu, kada su Britanci glasali za izlazak iz Europske unije.

Zadnjih sedam godina napisao je memoare i radio u poslovnom sektoru, uključujući financijsku tvrtku Greensill Capital, koja je kasnije propala.

Sunakov ured objavio je u ponedjeljak da je kralj Charles odobrio da se Cameronu da mjesto u Domu Lordova kako bi se mogao vratiti u vladu kao ministar iako nije izabrani član parlamenta.

Sunak je proveo rekonstrukciju vlade nakon što je smijenio ministricu unutarnjih poslova Suellu Braverman koja je kritikama policije dovela u pitanje njegov autoritet. Zamijenio ju je James Cleverly, dosadašnji ministar vanjskih poslova.

Sunakova stranka jako zaostaje za laburistima uoči izbora iduće godine i povratak Camerona u vladu sugerira da Sunak želi radije iskusnog i više centristički orijentiranog političara nego umirivati desno krilo stranke koje je podržavalo Braverman.

Braverman se prošli tjedan suprotstavila Sunaku neodobrenim člankom u kojem je optužila policiju da ima "dvostruke standarde" na prosvjedima, sugerirajući da je stroga protiv desničarskih prosvjednika, a blaga prema propalestinskim.

Oporbena Laburistička stranka rekla je da je to raspirilo napetosti između propalestinskih prosvjeda i krajnje desnog protuprosvjeda u subotu kada je uhićeno gotovo 150 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. veljača 2024 21:35