DRUGAČIJI PROSVJED

POZABIJALI GLAVE U PIJESAK 'Biti iza ostatka razvijenog svijeta sramota je za našu državu'

 AFP PHOTO / 350.ORG / TIM COLE / AFP PHOTO / 350.ORG / TIM COLE

SYDNEY - Više od 400 prosvjednika zabilo je glave u pijesak na slavnoj plaži Bondi u Sydneyju kako bi se izrugali oklijevanju australske vlade da na sastanak skupine G20, koji se ovaj vikend održava u Brisbaneu, uvrsti temu o globalnoj promjeni klime.

Izbjegavanje australskog premijera Tonyja Abbotta da se posveti klimatskim promjenama dodatno je razjarilo njegove protivnike nakon objave sporazuma između Kine i SAD-a o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

'Obama se ukrcao, Xi Jinping se ukrcao, svi su gore osim jednog čovjeka', obratio se prosvjednicima putem megafona aktivist Pat Norman.

'Tony Abbott', odvratili su mu u glas okupljeni Australci.

AFP PHOTO / 350.ORG / TIM COLE / AFP PHOTO / 350.ORG / TIM COLE


Foto: AFP PHOTO/350.ORG/TIM COLE

Obitelji s djecom, đaci, poslovni ljudi u odijelima… svi su iskopali rupe u pijesku plaže i zabili glave u njih. Na ovaj su način Abotta usporedili s nojem koji, neopravdano se vjeruje, zabija glavu u pijesak kako bi se sakrio od opasnosti.

Abott je dokaze o globalnoj promjeni klime nazvao 'sra…' i rekao kako je ugljen ' dobar za čovječanstvo'. Osim toga, Australija je ukinula i porez na stakleničke plinove, postavši prvom i jedinom državom na svijetu koja mijenja smjer kad je u pitanju politika prema promjeni klime.

Demonstrantima se obratio i kandidat na Zelenih na predstojećim parlamentarnim izborima, Justin Field.

'Biti toliko iza ostatka razvijenog svijeta, sramota je za inače naprednu Australiju', rekao je ovaj bivši vojni obavještajac.

AFP PHOTO / 350.ORG / TIM COLE / AFP PHOTO / 350.ORG / TIM COLE


Foto: AFP PHOTO/350.ORG/TIM COLE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:24