ČISTKA U PENTAGONU

Pozadina najnovije Trumpove ‘sječe glava‘: ‘To su potezi diktatora. Ovo je duboko uznemirujuće‘

Među novim licima našla se i osoba koja je propagirala teorije zavjere i bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu nazivala teroristom
Donald Trump
 MANDEL NGAN/AFP

Administracija aktualnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa nekoliko je najviše pozicioniranih dužnosnika u vrhu civilnog ogranka Ministarstva obrane zamijenila onima koje smatra lojalnima Trumpu, piše CNN.

Izvršena kadrovska rošada, koja je došla otprilike 24 sata nakon što je Trump otpustio ministra obrane Marka Espera, zabrinula je dužnosnike Pentagona te alarmirala i civilne i vojne dužnosnike koji se sada brinu što bi se sljedeće moglo dogoditi.

Od ponedjeljka naovamo četvero visokopozicioniranih civilnih dužnosnika ili je dobilo otkaz ili ga je dalo. Među njima su Esper, predstojnik Ureda ministra obrane te dužnosnici koji su zaduženi za nadgledanje politike i obavještajne zajednice. Među njihovim zamjenama našla se osoba koja je svojevremeno propagirala teorije zavjere i bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu nazivala teroristom.

"Čini se da je sječa glava gotova za sada", rekao je kasno u utorak za CNN visoki dužnosnik u Ministarstvu obrane.

Spomenuti potezi jamačno će doprinijeti atmosferi kaosa unutar Pentagona koja je nastupila u trenutku kada je Trump otpustio Espera. Predsjednik SAD-a otpustio je svog ministra obrane samo dva dana nakon što je Joe Biden proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora koji su se održali 3. studenog. Strahuje se da bi kaotični prijenos vlasti mogao naštetiti nacionalnoj sigurnosti.

Izvori upoznati sa situacijom rekli su CNN-u da se Bijela kuća naočigled okomila na Esperove tajnike u Ministarstvu obrane. Podsjećamo, Espera je na mjestu ministra zamijenio Christopher Miller, ravnatelj Nacionalnog protuterorističkog centra. Izvori dodaju da postoji mogućnost da je Esper smijenjen jer su on i njegov tim bili protiv prijevremenog povlačenja američkih vojnika iz Afganistana. "Ovo je strašno, duboko uznemirujuće", rekao je jedan dužnosnik iz sektora obrane. "To su potezi diktatora."

Među osobama koje su preuzele nove uloge u Ministarstvu obrane našao se i kontroverzni umirovljeni brigadni general Anthony Tata. On je posao vođenja politike Pentagona preuzeo od Jamesa Andersona, koji je u utorak podnio ostavku. Tata je ovog ljeta bio nominiran za imenovanje na mjesto zamjenika tajnika ministra obrane za politiku, međutim posao nije dobio jer su protiv te odluke bili i demokrati i republikanci.

CNN je prethodno pisao da je Tata više puta izgovorio uvredljive i islamofobične izjave te promovirao različite teorije zavjere. Bivšeg predsjednika Obamu prije dvije je godine na Twitteru nazvao "terorističkim vođom" koji je više od bilo kojeg predsjednika u povijesti "naštetio SAD-u i pomogao islamskim državama". Kada je povučena Tatina nominacija za mjesto zamjenika tajnika, dodijeljeno mu je mjesto "dužnosnika koji obavlja posao zamjenika tajnika Ministarstva obrane za politiku", a odgovarao je direktno Andersonu.

Tatu se smatra Trumpovim čovjekom koji nikad nije izgubio potporu Bijele kuće, pa čak ni kada su republikanci u Odboru za oružane snage pri Senatu rekli da ga nisu voljni imenovati na mjesto zamjenika tajnika ministra obrane za politiku.

Anderson je u veljači ove godine postavljen za zamjenika tajnika ministra obrane za politiku. Njegov prethodnik John Rood dobio je otkaz jer se nije slagao s politikom Trumpove administracije. U ovom trenutku nije poznato je li se od Andersona tražilo da podnese ostavku ili ju je podnio samoinicijativno.

Anderson u Pentagonu radi od 2018. godine, a prvo je bio na poziciji pomoćnika ministra obrane za strategiju, planiranje i mogućnosti. Kasnije je bio zamjenik tajnika ministra za politiku te je naposlijetku promoviran u tajnika ministra za politiku. Anderson je u oproštajnoj poruci svom osoblju napisao sljedeće: "Odlazim znajući da će tim ostati ustrajan, bez obzira na to što slijedi. Potičem sve da ostanu usredotočeni na misiju, apolitični i da nikada ne zaborave za zakletvu koju su položili kada su došli na dužnost."

Ovakav razvoj događaja zabrinuo je članove Demokratske stranke. "Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je opasno kada se tijekom prijenosa vlasti u Ministarstvu obrane mijenjaju najviše pozicionirani dužnosnici. Ostavka visokog dužnosnika zaduženog za politiku samo dan nakon što je otpušten ministar mogla bi označiti početak čistke u Ministarstvu, a to bi trebalo zabrinuti sve Amerikance", rekao je u utorak predsjednik Odbora za oružane snage pri Predstavničkom domu SAD-a Adam Smith, demokrat iz savezne države Washington.

Uz Andersona, Pentagon je u utorak napustio umirovljeni viceadmiral Joseph Kernan, zamjenik tajnika ministra za obavještajnu zajednicu. Nije poznato je li Kernan otpušten ili je podnio ostavku, ali njegov je odlazak svakako ubrzan. Kash Patel vodit će Ured ministra Millera. Patel je nedavno bio viši direktor za protuterorističke aktivnosti u Vijeću za nacionalnom sigurnost, a prije toga je radio za republikanskog zastupnika u Predstavničkom domu Devina Nunesa, jednog od članova Odbora za obavještajnu zajednicu. Njegovo se ime spominjalo tijekom prošlogodišnje istrage Trumpove odluke da se odgodi slanje vojne pomoći u Ukrajinu. Patel i Miller navodno imaju "jako blisku" poslovnu vezu.

Ezra Cohen-Watnick postat će zamjenik tajnika ministra obrane za obavještajnu zajednicu i sigurnost. On je pak postao poznat kao osoba koja je u ožujku 2017. godine donosila materijale tadašnjem predsjedniku Odbora za obavještajnu zajednicu pri Predstavničkom domu, spomenutom Devinu Nunesu, koji je kasnije tvrdio da su američki obavještajci nepropisno nadzirali Trumpove suradnike.

Mnogi civilni i vojni djelatnici Pentagona strahuju da će Bijela kuća nakon odlaska Espera pokušati progurati politike kojima se Pentagon prethodno protivio. Jedna od njih mogla bi se ticati upotrebe vojske u suzbijanju prosvjeda dok bi se druga mogla ticati odgode povlačenja vojske iz Afganistana. Originalni je plan bio da se američki vojnici vrate kući do Božića. Američki vojni dužnosnici više su puta ponovili da bi se vojnici iz Afganistana trebali povući kada se za to stvore uvijeti te da oni još nisu stvoreni. Unatoč izostanka napretka, Trumpova je administracija već značajno smanjila broj vojnika u Afganistanu.

Novi ministar obrane Christopher Miller dijeli Trumpovu politiku prema Iranu i Hezbolahu te protuterorističkim akcijama u Siriji i Iraku. Miller je rođen u Iowi i umirovljen je američki vojnik, a osoblju u Ministarstvu navodno je rekao da ne očekuju velike promjene. No, visoki dužnosnik Ministarstva obrane podnio je ostavku gotovo odmah po dolasku Millera. "Ludo je to", rekao je jedan dužnosnik.

Dužnosnici kažu da Esperov odlazak znači da se Biden tijekom tranzicije neće moći osloniti na njegovu ekspertizu i iskustvo. Neki dužnosnici sumnjaju da Miller ima dovoljno iskustva da vodi tako važno ministarstvo. "Ovo je za njega previše. Bio je nižerangirani dužnosnik specijaliziran za protuterorizam", rekao je jedan izvor za CNN. Izvor je dodao da je Miller "pristojan tip", ali da je "alat" kojeg će Vijeće za nacionalnu sigurnost koristiti za izvršavanje poslova. "Nitko u Pentagonu ne zna koji je plan", zaključio je izvor.

Nagađa se da bi drugi dužnosnici koji su tijekom godina ljutili Trumpa također mogli dobiti otkaze. CNN piše da Trump nije najzadovoljniji s direktoricom Središnje obavještajne agencije Ginom Haspel i direktorom Federalnog ureda za istrage Christopherom Wrayjem. (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:08