PAMETNA STRATEGIJA

Pozadina novog kolapsa Rusa: Trijumf Ukrajinaca u Limanu postignut je drugačije nego u Harkivu, evo što je bio ključ

Ruska vojska izgrađena je na korupciji, lošoj obuci i nekvalitetnoj opremi, a sraz s motiviranim protivnikom rezultirao je debaklom

Ukrajinski vojnici

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Već neko vrijeme nije nikakva tajna da je vojska Vladimira Putina itekako ranjiva, a to se najbolje vidjelo prije mjesec dana kad su ukrajinske trupe istočno od Harkiva napravile vrlo vidljiv razdor u ruskim postrojbama natjeravši ih na mukotrpno povlačenje.

Ruska vojska izgrađena je na godinama korupcije, loše obuke i nekvalitetne opreme, a nakon što se u Ukrajini susrela s motiviranim, discipliniranim i energičnim protivnikom, sve je rezultiralo - potpunim debaklom.

Apsolutni kolaps ruskih snaga spriječen je samo odlukom Kijeva o barem privremenom zaustavljanju ukrajinskog napredovanja i to isključivo kako bi se izbjeglo prenaprezanje njihove vojske.

No Rusi nisu imali vremena ni za kakav predah jer su ih borbeni Ukrajinci vrlo brzo zaskočili na području oko strateški važnog logističkog čvorišta Limana u Donjeckoj oblasti. I baš to spomenuto područje kijevske trupe vratile su pod svoju kontrolu upravo u trenutku kad je ruski predsjednik Putin ponosno najavljivao aneksiju regije u kojoj se Liman i nalazi.

Predaja dijelova teritorija za koji su se Rusi prije samo nekoliko tjedana hvalili kako su ga "oslobodili" bila je itekako bolan udarac za Moskvu. Ukrajina je zabilježila dvije velike pobjede proizašle iz dva vrlo različita operativna dizajna.

image

Ukrajinski vojnici u Limanu

Yasuyoshi CHIBA/AFP

Iako je napadom oko Harkiva vraćeno puno više teritorija od ovoga u limanskom okruženju, potonji je definitivno važniji jer jasno pokazuje koja je vojska trenutačno jača, piše The Telegraph.

Snaga se u ovom kontekstu ne dokazuje pukim brojevima, a upravo je to koncept koji upražnjava Putin pa na frontu u Ukrajinu šalje na tisuće novih vojnika, iako je svima, samo očito ne i njemu, jasno da tim potezom neće postići ništa bolji rezultat od onoga koji je imao u posljednjih sedam mjeseci.

Harkivska ofenziva nije bila nimalo jednostavna - najviše se oslanjala na koncentraciju snage, brzinu i inicijativu.

S druge strane, delikatna koordinacija i međuigra snaga potrebnih za ponovno zauzimanje Limana zahtijevali su daleko veći stupanj vojne vještine kako bi se izbjegle neprihvatljive žrtve. A Ukrajina je to jako dobro znala. Zato je tjednima gradila svoju borbenu moć kako bi odsjekla Liman od logističke opskrbe sa sjevera i istoka. Precizni udari velikoga dometa uništili su skladišta streljiva i stožere u regiji, dok su pješaštvo i tenkovi zatvorili grad i tako spriječili bijeg poraženih ruskih snaga.

Ukrajina je u Limanu pokazala kako se do pobjede dolazi strateškim strpljenjem - a upravo je to razumijevanje duboko ukorijenjeno u cijelom vojnom sustavu Kijeva i itekako će im poslužiti u budućim bitkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23