RUSKA OPERACIJA?

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

Generali su podržali oporbu u zahtjevu za smjenom premijera, kojega optužuju za poraz od Azerbajdžana i gubitak dijela Nagorno Karabaha
 KURDISTAN 24 CHANNEL/AFP

Neki analitičari smatraju da Moskva stoji iza pokušaja puča u Armeniji kojim je vojska u četvrtak pokušala smijeniti vladu Nikola Pašinjana.

Od Pašinjana oporba traži da odstupi jer ga se smatra odgovornim za armenski poraz u šestotjednom sukobu s Azerbajdžanom, nakon kojeg je Azerbajdžan mirovnim sporazumom od 10. studenoga dobio velike dijelove Nagorno Karabaha. Tisuće Armenaca prosvjeduju tjednima tražeći Pašinjanovu ostavku, a u srijedu su im se pridružili vojnici. Među prosvjednicima su viđeni mnogi u vojnim uniformama.

Bijesni časnici

Premijer Nikol Pašinjan u četvrtak je objavio da je vojska pokušala puč. Mnogi u tome vide rusku ruku, i zbog zategnutog odnosa predsjednika Vladimira Putina s Pašinjanom, prenosi Yahoo News. U utorak se Pašinjan izrugivao ruskim raketama, što se tumači i kao njegova kritika ponašanja Moskve koja je pustila da se Armenija iscrpi u sukobu s Azerbajdžanom, iako su formalno u vojnom savezu. "Ili nisu eksplodirale, ili je eksplodiralo možda njih deset posto", rekao je Pašinjan za ruske rakete. Vjeruje se da je to razbjesnilo armenske časnike.

Politički analitičar Artur Paronjan tvrdi da je zapovjednik ruskoga Glavnog stožera Valerij Gerasimov nazvao armenskog kolegu, generala Onika Gasparjana. "Moskva je jasno signalizirala generalu Gasparijanu da se riješi premijera", rekao je Paronjan za The Daily Beast. Deseci generala, na čelu s generalom Gasparjanom, u četvrtak su potpisali poziv na smjenu Pašinjana. Dvojica bivših predsjednika, Robert Kočarjan i Serž Sarksjan, pozvali su Armence da podrže vojsku.

Glavni Pašinjanov oponent, bivši ministar obrane Vazgen Manukijan, tvrdi da ima podršku ruske vojske. "Krivimo Pašinjana za potpuni diplomatski neuspjeh u mirovnim pregovorima s Bakuom i poraz u ratu protiv azerbajdžanske agresije.”

Izdajnik i neprijatelj

"Sve što je moja vojska uspjela osvojiti od 1992. do 1993. godine on je izgubio. Želimo suditi Pašinjanu i istražiti zašto smo izgubili teritorije i 5000 života", poručio je Manukijan.

Ruski analitičar Sergej Markov ističe da Putin Pašinjana smatra izdajnikom i neprijateljem koji je mnogo puta iznevjerio obećanja. Taj sukob traje bitno dulje od izrugivanja raketama. Putin je navodno bio jako nezadovoljan 2019. uhićenjem svog prijatelja, bivšeg premijera Roberta Kočarjana.

Putin je prije nekoliko mjeseci nazvao Kočarjana za rođendan kako bi pokazao što misli uhićenju, ustvrdio je analitičar Markov. Sada bi Kremlj želio vidjeti Pašinjana poniženog kako bi svi mogli vidjeti što se događa s "američkom marionetom", uvjeren je Markov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2022 00:28