ANTIKORUPCIJSKA AKCIJA

POZADINA UHIĆENJA ŠEFA FEDERACIJE BiH ŽIVKA BUDIMIRA Prodali su 162 pomilovanja za tri milijuna eura!

Živko Budimir uzeo je mito i za pomilovanje Marija Subašića, osuđenog na dvije godine zatvora za pokušaj ubojstva u Hrvatskoj
 AFP

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, prebačen je danas u pritvorsku jedinicu Tužilaštva BiH zajedno s još osam osoba uhićenih u najvećoj antikorupcijskoj akciji u BiH. Sud BiH ima rok do nedjelje popodne da odluči da li će Budimir, Petar Barišić, Hidajet Halilović, Suad Kulosman, Ivan Jurčević i četiri osobe sljedećih mjesec dana provesti u pritvoru.

- Postupajući tužilac saslušao je više osoba lišenih slobode. Za devet ih je zatražen pritvor, o čemu će Sud BiH odlučiti u zakonskom roku. Pritvor je zatražen za sve osobe uhapšene u akciji Patriot. Svi osim Ivana Jurčevića tijekom saslušanja branili su se šutnjom - rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Policijske agencije u BiH danas su u tri odvojene akcije uhitile 19 osoba zbog sumnje da su primale mito za pomilovanja. U jednoj od tih akcija, kodnog naziva Patriot, uhićeni su Budimir, Barišić, Kulosman, Jurčević i Kulovac, te Halilović u akciji Pravda. Za sve njih danas je zatražen pritvor.

Kodna imena

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je u tri operacije kodnih naziva Pravda, Patriot i Memory, osim pripadnika policijskih agenicija, sudjelovala i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. Oni su, prema neslužbenim informacijama, nad uhapšenim primjenjivali posebne istražne radnje, odnosno pratili, snimali i dokumentirali njihove aktivnosti. Na taj su način prikupljene informacije i složen mozaik o navodnim nezakonitim pomilovanjima osoba osuđenih na dugotrajne kazne zatvora i za neka od najtežih kaznenih djela, poput ubojstava, trgovine narkoticima i slično.

Tužilaštvo BiH, osim šturih priopćenja u kojim je potvrdilo hapšenja, nije iznosilo detalje. Ipak, u javnost su procurili detalji. Prema tim, još službeno nepotvrđenim informacijama, Ivan Jurčević i Suad Kulosman, predsjednici dviju braniteljskih udruga iz Sarajeva i Mostara, bili su osobe za kontakt i dogovor o nezakonitom pomilovanju. Obitelji ili prijatelji osuđenih prvo su kontaktirali jednog od njih dvojice, dogovorili cijenu za pomilovanje koja se navodno kretala između 15.000 i 20.000 eura. Potom bi Jurčević i Kulosman stupili u kontakt s Petrom Barišićem, savjetnikom Živka Budimira. Nakon toga bi počela formalno-pravna procedura pomilovanja.

Važna karika

U cijeloj priči nevodno je nezaobilazna karika bio i Hidajet Halilović, predsjednik Komisije za pomilovanje Federacije BiH. Komisija sastavljena od pravnih i eksperata za izvršenje kaznenih sankcija nadležna je za pripremu dokumentacije, ali i procjenu da li neki od osuđenika imaju pravo i osnovu za pomilovanje. Sjedište te komisije je u Ministarstvu pravde F BiH. U uredima kojima su se koristili Halilović i članovi Komisije danas je obavljen pretres, a policija je pronašla opsežnu dokumentaciju koja dokazuje niz nepravilnosti u procesu pomilovanja. Među uićenima u ovoj akciji je i Armin Kulovac. Upravo je on označen kao osoba s kojom je počela operacija koja je rezultirala hapšenjem Budimira i ostalih. Njegov brat Admir Kulovac osuđen je zbog silovanja i trgovine narkoticima. Armin je kontaktirao Jurčevića i Kulosmana tražeći način za pomilovanje. Njegovim prisluškivanjem počela je operacija u kojoj su prikupljeni dokazi o nezakonitostima u procesu pomilovanja.

Policiji i istražnim tijelima u početku je bio sumnjiv iznimno velik broj odluka o pomilovanju koje je potpisao predsjednik F BiH. Ustavom je precizirano da predsjednik ima diskrecijsko pravo da pomiluje i osuđenike za koje Komisija za pomilovanja, sudovi i tužitelji smatraju da ne zaslužuju skraćivanje kazne.

Okorjeli kriminalci

Budimir je to, sudeći prema dostupnim podacima, obilato koristio. U razdoblju od svibnja 2011. do rujna 2012. Budimir je pomilovao 122 osuđenika, a u dvije godine 162 osobe. U čak 32 slučaja osuđenike je oslobodio izdržavanja ostatka kazne. Mediji u BiH spekuliraju da je Budimir osuđenicima oprostio ukupno 60 godina zatvorske kazne.

- U velikom broju slučajeva postojalo je neslaganje s odlukom o pomilovanju, ali nismo mogli ništa učiniti jer predsjednik ima diskrecijsko pravo na to - rekao je Zoran Mikulić, ministar pravde F BiH. A među onim koji su osjetili milost predsjednika velik je broj okorjelih kriminalaca. Budimir je tako pomilovao Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac. Pomilovanje je dobio iako je mjesecima bio u bijegu i nedostupan pravosuđu BiH. Osuđen je za pokušaj ubojstva. Budimir je pomilovao i Marija Subašića, osuđenog također za pokušaj ubojstva, i to u Hrvatskoj. Nakon pomilovanja, Subašić neće u zatvoru provesti ni jedan dan. Na listi pomilovanih je i Ratko Pantoš, koji je pomilovan dok je bio u bijegu. Pomilovani su i drugi osuđeni za teška kaznena djela na dugogodišnje zatvorske kazne.

Neki od kriminalaca koje je Budimir pustio na slobodu:

Mario Subašić

On je osuđen za pokušaj ubojstva i to u Hrvatskoj. Osuđen je pred Županijskim sudom u Splitu zbog pokušaja ubojstva njegova sumještanina Matka Jakira. Jakiir je zadobio teško nagnječenje mozga nakon što ga je Subašić udario bejzbol palicom. Dobio je dvije godine.

Mersed Hadžić

Poznat i pod nadimkom Mirso Švicarac. Hadžić je pomilovan odlukom predsjednika Federacije Živka Budimira iako je mjesecima bio u bijegu pred pravosudnim i policijskim organima. Osuđen za pokušaj ubojstva, amediji ga opisuju kao opasnog kriminalca

Ratko Pantoš

Također se našao na velikoj listi pomilovanih kriminalaca, a Budimir je donio odluku o njegovom pomilovanju iako jePantoš još bio u bijegu kada je ta odluka donesena. Ovaj stanovnik Prijedora osuđen je zbog velike pljačke i pobjegao je sa odslužavanja kazne.

Osim Budimira, ovo su glavni osumnjičeni za prodavanje pomilovanja:

Petar Barišić

savjetnik predsjednika Federacije BiH

Smatra se ključnim operativcem u nezakonitoj dodjeli pomilovanja. U njegovu uredu istražitelji su pronašli dokumentaciju o pomilovanjima koja nije smjela biti u njegovu posjedu.

Hidajet Halilović

predsjednik Komisije za pomilovanja Federacije BiH i pomoćnik ministra pravde F BiH

Halilović je javnosti uglavnom nepoznat. Godinama je radio u Ministarstvu pravde i dugo godina bio je najviše rangirani državni službenik u tom ministarstvu.

Suad Kulosman

predsjednik Jedinstvene organizacije boraca

Navodno je bio prvi kontak za dodjelu pomilovanja. Kulosman je poznat po oštrim istupim protiv vlasti i zahtjevima za bolji položaj bivših boraca. Sudjelovao je u organizaciji niza protesta protiv vlasti.

Ivan Jurčević

predsjednik Organizacije razvojačenih pripadnika HVO-a

Kao i Kulosman, navodno je bio ključna osoba za dogovore o pomilovanjima. Povezivao je Barišića i osobe koje su željele platiti pomilovanje. I Jurčević je, kao i Kulosman, sudjelovao u organizaciji niza protesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:45