OGROMNA BUKTINJA

Požar Dixie postao jedan od najdestruktivnijih u povijesti Kalifornije: Spaljeno je više od 1000 kuća...

Do srijede navečer, pod kontrolom je bilo samo 30 posto opožarenih područja
 Justin Sullivan/AFP

Veliki požar koji već gotovo mjesec dana hara sjevernom Kalifornijom spalio je još 550 kuća, te tako postao jedan od najdestruktivnijih u povijesti te savezne američke države, priopćili su u srijedu lokalni dužnosnici.

Šumski požar Dixie Fire, koji je izbio 14. srpnja u planinama Sierra Nevade, nekih 260 kilometara sjeveroistočno od Sacramenta, drugi je najveći u povijesti Kalifornije. Do srijede navečer, pod kontrolom je bilo samo 30 posto opožarenih područja.

Dixie, koji je dosad spalio više od 5 tisuća četvornih kilometara, daleko je najdestruktivniji od ukupno 11 šumskih požara koji gore diljem Kalifornije, a s kojima se bori gotovo 10 tisuća gasitelja. Ozlijeđena su dva vatrogasca i jedan civil.

Vatra je do sada uništila više od tisuću obiteljskih kuća i na stotine drugih građevina, a prošli tjedan izgorjelo je i gotovo čitavo središte staroga rudarskog grada Greenvillea, sagrađenog u doba Zlatne groznice.

Kalifonija, čiji je vrhunac sezone požara obično u drugom dijelu godine, nalazi se na dobrom putu da ove godine zabilježi veću količinu opožarenog područja nego prošle godine, koja je bila rekordna.

U protekle tri godine izbilo je pet najvećih požara u povijesti te savezne države, pri čemu je spaljeno više od 25.000 četvornih kilometara i uništeno 3.700 građevina.

Požar Dixie drugi je po veličini, iza prošlogodišnjeg August Complexa, sastavljenog od nekoliko manjih požara koji su se spojili u veliku vatrenu stihiju.

Očekuje se da će u sljedećim danima temperature premašivati 37,8 stupnjeva Celzijusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:52