KAOS U SLOVENIJI

Požar se ponovno razbuktao, traju evakuacije: ‘Tko ste vi? Bježite, zar želite izgorjeti!‘

‘Ne sjećam se kada je bilo ovako. Ovome se ne vidi kraj. Ne vjerujem da će se požar ugasiti do neke prve kiše‘

Požar u Sloveniji

 Goran Šebelić/Cropix, Profimedia, Afp/

I dok se mislilo da je u noći s četvrtka na petak veliki požar na Krasu barem malo stavljen pod kontrolu, petak je pokazao kako ni tisuću vatrogasaca ne može stati na kraj vatrenoj stihiji koja nikad nije ovoliko harala Slovenijom. Pravi kaos vladao je na Krasu gdje bi jedan požar tek bio ugašen, drugi bi počeo. Vatrogasci nisu ni znali gdje da počnu gasiti.

- Ne sjećam se kada je bilo ovako. Ovome se ne vidi kraj. Ne vjerujem da će se požar ugasiti do neke prve kiše. To gori već danima i svaki dan izbije negdje drugdje. Nas su već evakuirali i vratili smo se kućama, ali opasnost još nije prošla, ispričala nam je Branka Marušić iz Sela na Krasu gdje je prije tri dana vatra došla do njezine kuće. Ušla je u dvorište njezina susjeda.

- Kada vidite plamen visok pet metara iznad vas nije vam svejedno. Ne mogu vam opisati taj osjećaj. Osjetite takvu nemoć pred onim što je pred vama. Hvala bogu da su vatrogasci tako dobro organizirani i da su nam pomogli obraniti selo, veli nam mještanka ovog mjesta sa 150 stanovnika. Ona i njezin suprug Rado bili su kod kuće kada je plamen zahvatio šumu ispod njihove kuće.

image
Jure Makovec/Afp

- U srijedu su nas evakuirali, ali dio ljudi ostao je kod kuće da pomogne vatrogascima. To se tako brzo širilo, da jednostavno nisi mogao pratiti. Do naše kuće od šume udaljene nekih 500 metara stigla je za par minuta, priča nam dalje Rado. Danas im je malo lakše iako se boje požara koji bukti samo par kilometara dalje. A u Hudom Lugu, samo par kilometara dalje do kuda se stiže uskom lokalnom cestom s čije obje strane je sve izgorjelo, mještani čekaju vatrogasce. Novi je požar par stotina metara dalje buknuo nedavno. Vele nam - "znamo da je požar iza nas, čekamo vatrogasce".

- Da, već smo i mi bilo evakuirani, ali smo se vratili kućama. Sada čekamo da nas opet evakuiraju. Jer ovome me vidimo kraj. Naravno da se bojimo. A kome može biti svejedno vidjeti da sve gori oko tebe. Srećom ovdje požar nije došao do kuća. Ali bi možda mogao doći. Ovdje se ništa ne može predvidjeti, veli nam 75-godišnji Drago koji čeka vatrogasce s ostalim mještanima s vatrogasnim cijevima na cesti. To je na Krasu od nedjelje već uobičajeni prizor. Kao i vatrogasna vozila koja stalno voze gore dolje.

- Naravno da vam nije svejedno kada vam kažu da morate izaći iz vlastite kuće i ponijeti sa sobom samo ono nužno. Imate pet minuta da to učinite. To je užasan osjećaj. Ne sjećam se kada smo zadnji put na Krasu imali tako veliki požar. Ja se toga ne sjećam, priznaje nam Drago.

Požar još nije došao do mjesta, ali je policija naložila evakuaciju. Mještani polako odlaze.

- Nemamo vremena, moramo ići, kazali su nam zabrinuti mještani. Cijelo je područje bez struje. Požar

Nažalost, stanje se na Krasu ni u popodnevnim satima ne smiruje te je naložena evakuacija mjesta Opatije Selo, Hudi Loga i Nove vasi.

- Tko ste vi? Što tu radite? Bježite novinari. Što želite izgorjeti? - vikali su nam slovenski policajci na požarištu.

image

Požar na Krasu

Jure Makovec/Afp

A slovenske vatrogasce bilo je teško uhvatiti za glavu i rep u žarištu požara nedaleko Kostanjevice gdje jebilo najgore. Nisu znali gdje bi prije gasili, a ju pomoć su im priskakali svi – vojska, djelatnici autocesta, strani vatrogasci.

- Mi smo ovdje došli danas, a naši kolege su tu već danima. Od početka požara. Pomažemo vatrogascima u punjenju bazena gdje dolaze helikopteri po vodu, kaže nam jedan djelatnik slovenskih autocesta pored bazena u Lokvici gdje svake dvije minute dolaze helikopteri puniti vodu. Pitamo njih, ali i vatrogasce kako da dođemo do evakuiranih sela. Nitko u toj gunguli nam ne zna odgovoriti. Svi jure na sve strane.

- Mi smo vam prvi put ovdje, rečenica je koju smo čuli od gotovo svakog vatrogasca kojega smo vidjeli na terenu. Jedan vatrogasac iz Maribora nam je u Cerju rekao da je u petak na gašenju požara bila jedna petina svih vatrogasaca u Sloveniji, a on procjenjuje njih oko 900.

image

Požar na Krasu

Jure Makovec/Afp

- Mi smo došli danas ujutro i mijenjamo se s kolegama. Teško je gasiti ovaj požar jer je jako rasprostranjen. Jedno ugasite, drugo počne gorjeti. Uz to ne možete ulaziti u teren jer ima jako puno zaostalih mina iz Prvog svjetskog rata. Ovdje je bila jedno od fronti. Zato su se prethodnih dana čule brojne eksplozije. Teško je jako gasiti u takvim uvjetima. A uz to, mi nemamo jake zračne snage koje bi mogle olakšati nam gašenje kao što vi imate kanadere, ističe ovaj vatrogasac dok s kolegama u Cerju prati situaciju. Došao je po hranu i piće za svoje kolege na požarištu. U samo nekoliko minuta situacija se tu već promijenila i kolege su ga izvijestile kako su tri vatrogasca iz njegova tim okružena vatrom. Brzo su tri helikoptera s vodom poslana na lice mjesta. On je uznemiren brzo krenuo prema kolegama.

- Moram ići, to su moji dečki. Vatra ih je okružila.Kada sam dolazio ovamo nije bilo tako, kazao nam je u žurbi odjurio.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Kući su u petak ujutro trebali i istarski vatrogasci iz Poreča, Umaga, Pule i Pazina koji su bili na ispomoći tri dana, ali na kraju su ostali pomoći tijekom dana jer se situacija naglo pogoršala. Inače, svaki dan je dolazila druga ekipa pa je slovenskim kolegama pomoglo 17 vatrogasaca iz Istre s pet vozila. Iako su još u ujutro dobili zapovijed županijskog vatrogasnog zapovjednika Dine Kozlevca da se vrate u Istru budući da dolazi vikend te da budu na raspolaganju na Poluotoku, no još su u 13 sati bili na hidrantima u Cerju okruženi slovenskim kolegama koji su pilili drveće i branili jedan maslinik.

image

Požar na Krasu

Jure Makovec/Afp

- A što da vam kažemo, još su nas zadržali da im pomognemo. Nadamo se da smo do večeri doma, kazao nam je jedan istarski vatrogasac koji kao i njegovi kolege nije u noći s četvrtka na petak oka sklopio.

- Nismo oka sklopili ove noći. Pomagali smo od jučer kada smo došli. Najprije smo vodom punili bazene za helikoptere, a onda smo išli na liniju požara zajedno s drugim kolegama. Ubili smo oko možda sat -dva, gdje smo stigli. Većinom u kamionu, kazali su nam iscrpljeni istarski vatrogasci koje u Istri već čeka nova šihta. Sva tri dana na Krasu je proveo vatrogasni zapovjednik Serđo Šilić iz javne vatrogasne postaje Pazin. Iscrpljen jer je u tri dana spavao samo četiri sata. No, to ga nije spriječilo da nam smireno pokaže obuhvat požara na karti te kako se on brzo širi.

- A teško mi je reći gdje je granica požara. To mi od tu niti ne možemo vidjeti. Ogromno je to područje i ima više žarišta. Ta se situacija mijenja iz sekunde u sekundu, govori nam ovaj iskusni vatrogasac dok se pola kilometara od nas dalje širi vatra. Situacija se mijenja jako brzo pa više ne zna ni možemo li se istom cestom kojom smo u Cerje došli i vratiti.

image

Požar na Krasu

Jure Makovec/Afp

Inače, u ovom dijelu Krasa, vatrogasne su snage jučer bile raspoređene posvuda, ceste su bile krcate vatrogasnih vozila iz cijele Slovenije, policija je kontrolirala promet i ulazak na mjesta zahvaćena požarom. Helikopteri s vodom nadlijeću nad glavama, čuju se sirene hitne pomoći i vatrogasaca, pili se drveće uz cestu kako vatra ne bi skakala preko prometnica.

- Mi ne znamo točno kako je organizirano gašenje jer smo samo na ispomoći. Slovenci imaju drugačiji pristup gašenju požara od nas. Ali ne sjećam se kada sam zadnji put bio na tako velikom požaru. Možda 1998. kada je gorjelo na Korčuli. Teren je sličan našemu u Istri. Većinom su šume, a oko kuća je nešto obrađenih površina, priča nam Šilić u Cerju od kuda se vidi kako bukti požar. Od tamo se i pruža najbolji pogled na široko požarište. Kuda god vam seže pogled, širi se više manjih požara, a dim je obavio sve.

- Odmah su nam rekli da ne idemo na teren jer je jako opasno zbog mina. To najviše otežava gašenje, priznaje nam Šilić.

image

Požar na Krasu

Jure Makovec/Afp

Inače, na putu do mjesta velikog slovenskog požara jako je puno cesta bilo zatvoreno, počevši od talijanske autoceste gdje se još vide tragovi vatre nedavno opožarenog područja. Talijanske snage su nadzirale situaciju na svom terenu- od vatrogasaca, do civilne zaštite i policije koja je zatvorila dio cesta. Dima danas kao u četvrtak navečer na putu do požara nije bilo iako su Kopar i Trst u sumaglici. Vjerojatno i od dima. A miris paljevine osjetio se tek 10 kilometara prije Cerja, malog mjesta nedaleko granice Slovenije i Italije.

- Ne vjerujem da ćemo požar danas lokalizirati. Niti mogu reći kada bi to moglo biti. Situacija nije najbolja, priznao nam je jedan slovenski vatrogasac.

image

Požar na Krasu

Jure Makovec/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:25