BUKTINJA BRZO UGAŠENA

Požar u tiskari novca: Evakuirano gotovo 400 zaposlenika, 10 osoba završilo u bolnici

Požar će sigurno utjecati na proizvodnju novčanica. No, nismo zabrinuti jer glavni stroj za proizvodnju nije bio zahvaćen, kaže direktor postrojenja

Tiskara novca u Chamalièresu

 Celine Castella/AFP

Veliki požar je izbio u srijedu u tiskari novca za Banque de France u Chamalièresu u središnjoj Francuskoj, piše Independent.

Gotovo 400 zaposlenika je evakuirano, a deset osoba je navodno odvedeno u bolnicu.

Snimka koja se pojavila na internetu prikazuje dim kako se diže iz tvornice u srijedu ujutro, ali vlasti kažu da je vatra bila pod kontrolom do podneva. Oko 70 vatrogasaca se na požarištu borilo s buktinjom.

Trideset i četiri osobe su lakše ozlijeđene, kaže se u izvještajima lokalnih medija. Deset ih je odvezeno u obližnju bolnicu u Clermont-Ferrand.

Središnja francuska banka je izdala priopćenje na društvenim mrežama u 10.50 sati u kojem se kaže da je vatra pod kontrolom te da je lokacija evakuirana i 387 zaposlenika je na sigurnom.

- Požar će sigurno utjecati na proizvodnju novčanica. No, nismo zabrinuti jer glavni stroj za proizvodnju nije bio zahvaćen. Moglo je biti i gore, rekao je direktor postrojenja Pierre-Yves Boissinot.

Oko 2,5 milijarde novčanica se tiska u ovoj zgradi svake godine.

- Ne znamo kako je vatra izbila, bit će potrebna istraga, kazao je guverner Puy-de-Domea Philippe Chopin.

image
AFP

Kazao je da nema opasnosti za stanovnike obližnjeg područja jer nije bilo otrovnih proizvoda na mjestu gdje je vatra izbila. Ranije je prefektura zamolila lokalno stanovništvo da ostane u kućama i ne otvara prozore zbog dima.

- Naš glavni cilj je da identificiramo žrtve i ograničimo širenje katastrofe, izjavio je upravitelj postrojenja poručnik Mickael Besseyre.

On je u 12.20 sati kazao da je požar pod nadzorom i dodao: - U početku je vatra bila vrlo agresivna, ali mi smo je uspjeli brzo staviti pod kontrolu, piše Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:57