EKSTREMNE SUŠE

Požari bukte na istoku Njemačke, razmišlja se o nabavci zrakoplova za gašenje: ‘Moramo se bolje pripremiti‘

U utorak ujutro stihiju je pokušalo lokalizirati više od 150 vatrogasaca, a gašenje otežavaju jak vjetar i ekstremno suho tlo

posljedice požara u Njemačkoj

 JAN WOITAS/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Situacija sa šumskim požarima koji već nekoliko dana bukte u saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska još uvijek je napeta, priopćile su vatrogasne službe u utorak.

"Požar se proširio na više od 800 hektara u okrugu Elbe-Elster i još uvijek nije pod kontrolom", izvijestio je glasnogovornik ovog okruga. U gradu Falkenbergu u ponedjeljak je evakuirano 600 osoba iz svojih domova kojima prijeti vatra.

U utorak ujutro požar je pokušalo lokalizirati više od 150 vatrogasaca, a gašenje otežavaju jak vjetar i ekstremno suho tlo. Veliki dijelovi istočne Njemačke, posebice savezna pokrajina Brandenburg, već su dulje vrijeme pogođeni nedostatkom padalina.

U području pogođenom požarima nalazi se i velik broj vjetrenjača za proizvodnju električne energije. U borbu protiv vatre bi se u utorak trebali priključiti i helikopteri Bundeswehra.

Osim u Brandenburgu sjeveroistočno od Leipziga i južno od Berlina, gori i u nacionalnom parku Saska Švicarska uz granicu sa Češkom.

Njemačka, za razliku od susjednih zemalja, ne posjeduje zrakoplove za gašenje požara. Jedna od stranaka vladajuće koalicije, Liberalno-demokratska stranka (FDP), zbog sve češćih požara vegetacije koji zbog viših temperatura i suše posljednjih godina pogađaju Njemačku traži nabavku zrakoplova za gašenje požara.

"Sušna razdoblja kao ovo posljednjih tjedana s brojnim šumskim požarima jasno su pokazala da se Njemačka mora bolje pripremiti za borbu protiv požara", rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu Carina Konrad.

Ministarstvo unutarnjih poslova ukazalo je na to da je zaštita od prirodnih katastrofa u nadležnosti saveznih pokrajina koje same moraju pokrenuti postupak nabavke potrebnog materijala u čemu ih savezna vlada može podržati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:50