VATRENA STIHIJA

Požari izazvani tisućama munja bjesne Kalifornijom, deseci tisuća napustili domove

Blizu 11.000 munja zabilježeno je tijekom 72- satnog razdoblja u najtežim grmljavinskim olujama u više od deset godina
 Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Pilot vatrogasnog helikoptera poginuo je u padu letjelice, a brojne kuće izgorjele su u Kaliforniji u srijedu dok su tisuće požara izazvanih munjama prisilile desetke tisuća ljudi da napuste svoje domove.

Blizu 11.000 munja zabilježeno je tijekom 72- satnog razdoblja ovaj tjedan u najtežim grmljavinskim olujama koje su pogodile Kaliforniju u više od deset godina, izazvavši 367 požara. Dvadesetak ih je preraslo u vatrene stihije, rekle su vlasti.

Četiri stanovnika čije su zajednice bile zahvaćene plamenom sat vremena ranije na istom su području pretrpjeli opekline, ali preživjeli su, iako se ozbiljnost njihovih ozljeda još ne zna, rekao je Will Powers glasnogovornik kalifornijskog ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara (CalFire).

Rekao je da je za stanovnike na snazi obavezna evakuacija u četiri okruga koje je pogodilo devet požara zajednički nazvanih LNU Complex - a sve su ih izazvale munja.

U središnjoj Kaliforniji helikopter je bio u misiji spuštanja vode u okrugu Fresno, 260 km južno od San Francisca, kad se letjelica srušila pri čemu je poginuo pilot, rekao je CalFire.

U vatrenoj stihiji LNU, nastaloj spajanjem devet požara, zahvaćeno je brdovito i planinsko područje od 18.600 hektara oko Fairfielda i susjednoga grada Vacavillea u utorak navečer i srijedu ujutro.

Uništeno je najmanje 50 kuća i drugih objekata, još 50 je oštećeno, rekao je CalFire.

Reutersov reporter vidio je desetke spaljenih kuća u Vacavilleu i Fairfieldu, mrtvu stoku među uništenim domovima i životinje koje same lutaju okolo.

"Doživljavamo požare kakve nismo vidjeli već mnogo, mnogo godina", rekao je guverner Kalifornije Gavin Newsom na konferenciji za novinare, dodavši da je od države zatražio 375 vatrogasnih vozila za pomoć u borbi s vatrom.

Zbog požara je u državi proglasio izvanrednu situaciju u utorak.

Zadnji put kad je Kalifornija doživjela suhe oluje s munjama takvih razornih razmjera bilo je 2008., rekao je glasnogovornik CalFirea Scott Maclean.

Tjerani jakim vjetrovima požari se šire vegetacijom sprženom toplinskim valom koji je počeo u petak.

Meteorolozi kažu da su ekstremne vrućine i grmljavinske oluje obje povezane u isti atmosferski obrazac - ogromno područje visokog pritiska koji lebdi nad američkim pustinjskim jugozapadom.

U trenutno najvećoj kalifornijskoj vatrenoj stihiji SCU istočno od Palo Alta izgorjelo je najmanje 34 hektara, a treća stihija nazvana CZU dosad je uništila više od 4.000 hektara južno od Palo Alta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:46