PAKLENA STIHIJA

Požari u Hercegovini, vatra se približila i naseljenim mjestima: Dodik blokira uporabu vojnih helikoptera za gašenje

Požar na planini Čabulji došao do kuća, zahvaćeno nisko raslinje i šuma
Ilustrativna fotografija
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Požar na planini Čabulji sjeverozapadno od Mostara došao je do naseljenih dijelova. Unatoč naporima gasitelja vatrena stihija napreduje gutajući pred sobom travu, nisko raslinje i šumu. Za gašenje požara se javio veći broj dragovoljaca, no iz tamošnjeg Doma zdravlja pozvali su da se ne ide neorganizirano na požarište.

Kako su izvijestili iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru uz požar na Bogodolu njihovi pripadnici gasili su požare na još pet mjesta u tome gradu.

Najteže je stanje na području općine Jablanice gdje se požar počeo približavati naseljenim mjestima. U nekoliko navrata gasitelji i volonteri su se suočavali sa odronom kamenja niz strme litice.

U općini Stolac gasiteljima je onemogućeno gašenje na području Stupišta i Derana jer vatra gori na miniranome području. Gasitelji su do sada zabilježili 30 detonacija mina na tome području koje su postavljene za vrijeme posljednjeg rata.

Dodik blokira uporabu vojnih helikoptera za gašenje

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović pozvali su u ponedjeljak visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i okonča blokade koje nameće Milorad Dodik sprječavajući angažiranje vojnih helikoptera za gašenje požara koji se šire diljem zemlje.

"Pozivamo visokog predstavnika da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle uporabiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju", stoji u izjavi Komšića i Džaferovića objavjenoj nakon još jedne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je Dodik odbio sudjelovati.

Takve izričite odredbe iz Zakona o obrani sada koristi Dodik kako bi blokirao angažiranje vojnih helikoptera za gašenje požara na nepristupačnim područjima a oni su se u proteklih desetak dana pojavili u različitim dijelovima zemlje.

Blokadu rada Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i državnog parlamenta nametnuli su političari iz Republike Srpske predvođeni Dodikom a na taj korak su se odlučili kako bi pokušali spriječiti provedbu izmjena Kaznenog zakona BiH koje je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Tim je izmjenama zakona kao kazneno djelo kvalificirano nijekanje ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici što vlasti RS uporno odbijaju priznati kao sudski dokazane činjenice. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 17:58