VESELA STATISTIKA

POZITIVNE POSLJEDICE URAGANA SANDY KOJI JE OPUSTOŠIO ISTOK SAD-a Devet mjeseci kasnije u rodilištima baby boom!

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

PHILADELPHIA - Američka rodilišta u srpnju su "osjetila posljedice" uragana Sandy koji je pogodio istočnu obalu SAD-a krajem listopada prošle godine.

Bolnica Monmouth Medical Center u Long Branchu ovoga bi mjeseca mogla doseći brojku od 500 poroda, dok je u isto vrijeme prošle godine bilo 371 poroda. U bolnici Jersey Shore University Medical Center očekuju oko 200 poroda u srpnju ove godine, dok ih je u istom mjesecu prošle bilo 160. Kako je uragan Sandy pogodio šire područje New Yorka 29. listopada prošle godine, u obje bolnice zapošljavaju dodatno osoblje kako bi se mogli nositi s očekivanim povećanim brojem poroda sljedećih dana.

"Bilo je to ludo vrijeme. Mnogo ljudi je bilo kod kuće, nisu imali struje, samim time niti pristup televizijskom programu i, naravno, dogodilo se mnogo više kontakata", kazao je Steven Morgan, ginekolog iz bolnice Jersey Shore University Medical Center.

"Ima nešto u tom pojačanom uzbuđenju, tom osjećaju opasnosti koji uzrokuje formiranje fizičkog kontakta kod ljudi. Mislim kako se radi o primitivnim instiktima kako bi se održala vrsta", smatra Christine Tintorer, psihijatristica u Monmouth Medical Centeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:14