CROSOL POSLAO PISMO

‘Pozivamo hrvatsku vladu da pruži azil Afganistancima, posebno ženama, aktivistima i LGBT osobama‘

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske u otvorenom pismu poziva na iskazivanje solidarnosti
Žena i dijete na ulicama Afganistana
 Sajjad Hussain/AFP

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL poslala je otvoreno pismo Vladi RH, Saboru RH, zastupnicima u EU parlamentu i ostalim relevantnim institucijama, vezano uz situaciju u Afganistanu.

Hrvatsku vladu pozvali su da iskaže solidarnost s izbjeglicama te da im ponudi azil.

Pismo CROSOL-a niže prenosimo u cijelosti.

"U jeku borbi koje se upravo odvijaju na teritoriju Afganistana, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da iskaže solidarnost s izbjeglicama iz te zemlje i hitno im ponudi azil te osigura podršku u evakuaciji i osiguranju sigurnih i legalnih puteva prema sigurnosti.

Kao što znamo, od 2003. do 2020. godine u misiji u Afganistanu sudjelovalo je preko 5500 hrvatskih vojnika. Na svečanom dočeku 12. hrvatskog kontingenta obilježen je završetak hrvatske misije u Afganistanu, a ministar obrane Mario Banožić je izjavio: „Kad se bude analizirao doprinos očuvanju i izgradnji mira u Afganistanu, uvjeren sam kako će biti zapisano da je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos.“

Na žalost, mir u Afganistanu nije potrajao i kako bi se barem djelomično ublažila ljudska i humanitarna katastrofa kojoj upravo svjedočimo, pozivamo Vladu RH i sve relevantne institucije da hitno pruže pomoć izbjeglicama iz Afganistana u vidu utočišta i međunarodne zaštite.

Pozdravljamo inicijativu kanadske vlade koja je pozitivno reagirala i ponudila azil za 20.000 izbjeglica, ali upozoravamo da to nije ni izbliza dovoljno, te da se i Hrvatska mora uključiti kako bi dala svoj doprinos u zbrinjavanju ljudi i ublažavanju ove humanitarne katastrofe.

Od Premijera, svih članova Vlade i svih saborskih zastupnika tražimo i očekujemo da se u skladu sa svojim ovlastima, ali i sa svojom savješću, angažiraju na tome da se pod hitno reagira i donese odluka o doprinosu RH u zbrinjavanju izbjeglica iz Afganistana u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na ranjive skupine kao što su žene, aktivisti za ljudska prava, LGBT osobe, kao i svi ostali koji su zbog svojeg djelovanja ili identiteta na bilo koji način životno ugroženi.

Očito je da se Afganistan više nikako ne može smatrati sigurnom zemljom, te je potrebno zaustaviti sve deportacije iz Europske unije prema Afganistanu, te sukladno tome tražimo da se Hrvatska kroz svoje predstavnike u EU založi za hitnu promjenu ove prakse.

Također, od MVEP-a očekujemo da poduzme sve moguće korake kako bi se osigurala pravovremena pomoć i zaštita hrvatskih državljana u Afganistanu, te osigurao njihov siguran povratak, stoji u pismo koje potpisuje koordinatorica platforme Branka Juran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 16:15