ČUO GA BOLNIČAR

Poznate zadnje riječi koje je izustio Benedikt XVI, njegov osobni tajnik: ‘Sam Vrag mu je podmetao klipove‘

Nije ih izgovorio na njemačkome, nego na talijanskome. I nakon toga više nije govorio: zapao je u san, u komu
 Andreas Solaro/Afp

"Signore, ti amo", "Gospode, volim te". To su bile posljednje riječi koje je izustio Benedikt XVI (95), oko 3 sata prije zore na Silvestrovo. Nije ih izgovorio na njemačkome, nego na talijanskome. I nakon toga više nije govorio: zapao je u san, u komu, i umro u 9.34.

Taj posljednji refleks svijesti umirovljenog pape, slabačkim ali razgovijetnim glasom, čuo je bolničar koji je bdio uz njegovu samrtnu postelju. Prepričao ga je Matteu Bruniju, ravnatelju Ureda za novinstvo Svete Stolice, a on ga je prenio novinarima.

Mnogo rječitiji je ovih dana nadbiskup Georg Gänswein (66), kroz posljednjih 27 godina osobni tajnik Josepha Ratzingera. prvo kao kardinala, pa kao pape, te napokon kao umirovljena pape. Najavljeni su njegovi memoari, pod naslovom "Ništa osim istine", s podnaslovom "Moj život uz Benedikta XVI", za koje upućeni tvrde da će biti eksplozivni.

image
Filippo Monteforte/Afp

Već u četvrtak uvečer, dvanaestak sati nakon sprovoda i ukopa Benedikta XVI, Rai3 će prikazati emisiju o Benediktovu odreknuću od papinske dužnosti i u njemu opširan intervju Ezija Maura s mons. Gänsweinom. Rimska la Repubblica objavila je u ponedjeljak opširan ulomak intervjua u kojemu Gänswein kaže, među inim, da je u Vatikanu Vrag osobno podmetao klipove Benediktu XVI.

Potpuna je novost, koju je Gänswein iznio u tom razgovoru, da Papini dokumenti koji su "procurili" u novine – pa je skandal zato nazvan Vatileaks – nisu ukradeni s pisaćeg stola tadašnjeg pape Benedikta, nego sa stola njegova tajnika, koji nije ni opazio da manjkaju, sve dok nije bilo prekasno.

"Rekao sam Benediktu: ‘Sveti Oče, odgovornost je moja, primam je na se. Zahtijevam da me rasporedite na drugi posao, podnosim ostavku.‘ ‘Ne, ne‘, odgovorio mi je, ‘vidite, i među Dvanaestoricom jedan je izdao, zvao se Juda. Mi smo mala grupa, ovdje, ostajemo zajedno‘", kaže Gänswein.

On odbija tezu da je bilo dokumenata koji su ukradeni ali nisu objavljeni, nego su poslužili kao sredstvo ucjene da Benedikt XVI odstupi.

image
Filippo Monteforte/Afp

"To u potpunosti isključujem. Nije bilo ničega više što bi imalo težinu", kaže Gänswein. Ako ćemo pravo, ni ono što je objavljeno nije imalo veliku težinu i u golemu postotku već je bilo poznato, kako smo komentirali kada smo prepričavali sadržaj ukradenih dokumenata.

Više od sadržaja je bilo problematično što je sobar Paolo Gabriele imao i pristup do dokumenata i potrebu da ih proda (bio je zato osuđen na zatvor, ali Benedikt XVI ga je pomilovao, dao mu drugi posao, ostavio u vatikanskom stanu, a Gabriele je kasnije umro od raka).

U intervjuu pripovijeda kako je za Benediktovu odluku da će odstupiti u veljači 2013 obaviješten već u rujnu 2012, kako se protivio, ali mu je Papa rekao da to nije predmet diskusije, da je odlučio. Nisu ga otjerali skandali, nego je shvatio da nema više fizičke snage.

"Riječ skandal jamačno je pomalo jaka, ali je istina da je u pontifikatu bilo mnogo problema, Vatileaks, pa IOR. Ali očito je, kako bi rekao papa Frane, da Zli, Zloćud, Đavo ne spava. Jasno je da vazda nastoji dirnuti, udariti, gdje su živci otkriveni, pa najjače boli", komentirao je Georg Gänswein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36