ODLAZAK VOLJENOG SUPRUGA

Poznati detalji posljednjeg ispraćaja princa Philipa, kraljica započinje osmodnevnu žalost

Smrt princa Philipa definitivno će biti jedno od najtraumatičnijih iskustava kraljice Elizabete II.
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
 Fiona Hanson/AFP

Gubitak voljenog supruga, princa Philipa, koji je preminuo u dobi od 99 godina, definitivno će biti jedno od najtraumatičnijih iskustava s kojima se kraljica Elizabeta II. ikad suočila. Zajedno su proveli više od 73 godine, a vojvoda od Edinburgha kraljici je cijelo to vrijeme pružao bezrezervnu potporu, s njom je proživljavao apsolutno sve njezine uspone i padove.

Njegova smrt nastupila je u vrlo teškom i stresnom razdoblju za kraljevsku obitelj - naime, Buckinghamska palača zapala je u duboku krizu nakon eksplozivnog intervjua koji su princ Harry i Meghan Markle dali Oprah Winfrey. Dok je Philip bio u bolnici, 7. ožujka emitiran je sporan razgovor koji je potresao monarhiju do temelja - najglasnije u javnosti ipak su odjeknule optužbe za rasizam u kraljevskim redovima. Iako ni Philip ni kraljica nisu bili spomenuti kao osobe koje su izrazile zabrinutost zbog boje Archiejeve kože, tvrdnje iznesene u intervjuu imale su vrlo ozbiljne implikacije na kraljevsku instituciju.

Elizabeta II. nedavno se također morala nositi sa svađom prinčeva Harryja i Williama te brojnim kritikama na račun vojvode i vojvotkinje od Sussexa zbog njihovih privatnih avionskih putovanja unatoč tome što se oboje javno zalažu za zaštitu okoliša. Uslijedio je i tzv. Megxit, uslijed kojeg su se Harry i Meghan odlučili preseliti u vilu vrijednu 11 milijuna funti u Kaliforniji, umjesto da nastave živjeti u Frogmore Cottageu u Windsoru.

Kraljica je veliki gubitak doživjela i 2002. Te godine, u razmaku od svega nekoliko tjedana, preminule su joj i majka i setra, ali Philip je bio uz nju. Elizabeta II. navikla je u javnosti držati svoje osjećaje pod kontrolom, a s obzirom da je sad čeka i organizacija pogreba, ni neće imati previše vremena za tugovanje u samoći, daleko od medija i puka.

Zbog Philipove smrti zastave diljem Ujedinjenog Kraljevstva bit će spuštene na pola koplja. Posljednji ispraćaj trebao bi se održati u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, sam pokop planiran je u vrtovima Frogmore, a očekuje se i kraljičino obraćanje naciji putem televizijske poruke. Otočki mediji pišu kako Elizabeta II. od petka započinje osmodnevnu žalost tijekom koje neće obavljati nikakve kraljevske dužnosti, a po isteku tih osam dana, slijedi još 30 dana žalovanja.

- Kraljica i Philip uvijek su jedno drugome bili stijena. Nevjerojatno je koliko se međusobno podržavaju - izjavila je svojedobno princeza Eugenie, unuka kraljevskog para.

Kraljevski biograf Christopher Wilson princa Philipa opisao je kao "vrlo discipliniranog člana kraljevske obitelji koji je sve vodio čvrstom rukom".

- Od njegova umirovljenja 2017. zapravo nije bilo pravog, središnjeg zapovjedništva u Buckinghamskoj palači. Jasno se može vidjeti postupni raspad cijelog sistema - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:46