OMILJENI ‘SPORT‘ LOPOVA

Poznati francuski glumac u Napulju pružio ruku iz taksija i pokazao skupocjeni sat. A onda su stigla dvojica na mopedu...

Nije Auteuil prvi koji je skupim satom pridonio uravnoteženju platne bilance napuljskoga lumpenproletarijata

Daniel Auteuil u filmu ”La personne aux deux personnes” (u Hrvatskoj prikazivan pod imenom ”Nas dvojica”)

 Luc Roux/Collection Christophel Via Afp

Vremešni francuski glumac Daniel Auteuil (72) bio je dovoljno neinformiran, ili naprosto rastresen, da u taksiju u Napulju sjedne uz otvoren prozor i pokaže kako na ruci ima sat Patek Philippe, koji je platio 39.000 eura. U Napulju, u gužvi, i pješak se kreće brže od automobila. A još su brža bila dva momka na mopedu. Jedan se približio, drugi je brzo i vješto glumcu skinuo sat s ruke, pa su obojica odjezdili ne zna se kamo, a Auteuil je još našao za shodno da izgubi vremena na ovoj pasjoj vrućini i ode prijaviti krađu u policiju. Ondje im je samo taj uzaludan papir nedostajao. Ne nađu ni auto, ipak nešto veći, pa će naći sat? Osim ako je skinut veoma pogrešnoj osobi, a to nikako nije neki glumac.

Nije Auteuil prvi koji je skupim satom pridonio uravnoteženju platne bilance napuljskoga lumpenproletarijata. Svojedobno je istovrstan ceh platio i Pasquale Squitieri, u ta doba partner Claudije Cardinale. I on se ležerno pijevčio skupim satom uz otvoren automobilski prozor.

Uostalom, za razliku od političkih lopina, ulične lopuže u Napulju su nježne i obazrive. Auteuilu nisu nanijeli ni ogrebotinu. Našem kolegi su u Windhoeku prerezali tetive na rukama jer je branio nevažan imutak, a u Kolumbiji znaju mačetom odsjeći onoliko ruke koliko je dovoljno da na njoj bude i sat. U Napulju je "scippo" umijeće, poput džeparenja u Oliveru Twistu. Ali skidanje tuđih satova je omiljen sport i u Milanu i u Rimu, pa i pješaku na ulici.

Može poći po zlu: lani se u Napulju Giuseppe Greco (26) malo razjario kad su mu ukrali Rolex, pa je pojurio za njima, srušio ih Smartom s motora i obojicu nasmrt pregazio. Inteligentnije je opelješiti starca u taksiju. Bolje je, ali ne baš dobro, prošao preklani 29-godišnjak koji se također nameračio na neki Patek Philippe, ali od 140.000 eura. Njega se policija dočepala. Nije objavila tko je žrtva. I to je indicija.

Skup sat na ruci samo usput pokazuje vrijeme. Svrha mu je da pokaže onoga tko ga nosi. Ali to je dvosjekli mač: i istraga oko tadašnjeg premijera Ive Sanadera započela je kad su novinari uočili da on na neideološkoj ljevici uredno izlaže cijelu kolekciju skupih satova, jedan po jedan.

Napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi ulučio je prigodu za malo reklame. Javno je izrazio solidarnost Auteuilu, a onda je glumcu u gradskoj upravi darovan swatch sa simbolima Napulja, vrijedan navodno 100 eura. Dodatna je vrijednost što swatch preciznije pokazuje točno vrijeme, a ne imućnost onoga koji ga nosi. Cesare Foà, predsjednik turističke zajednice Federturismo u Kampaniji, blistavo se dosjetio da hoteli svojim gostima ustupe satove, kako bi skupe primjerke mogli ostaviti u sefu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:22