VOJNA OBAVEZA

Poznati Rus, veliki protivnik mobilizacije, pušten iz pritvora pa odmah regrutiran: ‘Zaprijetili su mi silovanjem‘

Bulgakov navodi da je pušten u 6 ujutro 30. rujna, a policija ga je putem do kuće presrela, uhitila i odvela u ured za novačenje

Ilustracija

 Stringer/Afp

Ruski pjesnik Boris Bulgakov, koji je nedavno sudjelovao u Čitanju Majakovskog, demonstraciji protiv djelomične mobilizacije koju je proglasio Putin, dobio je poziv za vojnu obavezu odmah nakon što je izašao iz pritvora, ispričao je za ruski neovisni medij Mediazona.

Bulgakov navodi da je pušten u 6 ujutro 30. rujna, a policija ga je putem do kuće presrela, uhitila i odvela u ured za novačenje. Bulgakov nije kod sebe imao regrutersku knjižicu i rekao im je da nije sposoban za vojsku zbog zdravstvenih razloga. Svejedno mu je uručen poziv da se mora javiti u vojsku 3. listopada.

"Službenik mi je rekao pred policajcem i dvojicom svjedoka da ću se, ako se na pojavim, suočiti s kaznenim postupkom, zatvorom te da će me domoljubno nastrojeni zatvorenici seksualno zlostavljati", rekao je Bulgakov.

Čitanja Majakovskog, koja su proglašena ‘antimobilizacijskim‘, održana su u Moskvi 25. rujna. Sljedećeg su dana djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova pretražili dom moskovskog pjesnika Artema Kamardina, sudionika čitanja. Tukli su i mučili sve u stanu, a Kamardina su, prema riječima njegovog odvjetnika, silovali bučicom.

Kamardin, Egor Štobba i Nikolaj Dajneko osumnjičeni su za kazneno djelo izazivanja mržnje, ponižavanja i nasilja nad ‘dobrovoljnim oružanim skupinama‘. Bulgakov je optužen za nepoštivanje naredbi časnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:32